lolka: Gracz rzuca dwiema kostkami. Jeżeli suma oczek jest nie większa niż 4, to dostaje 10
złotych, jeżeli większa niż 10, to płaci 5 złotych, w pozostałych przypadkach płaci 15
złotych. Niechwartość wygranej tworzą zmienną losową. Oblicz wartość oczekiwaną i
wariancję wygranej.
Z góry dziękuję za rozwiązanie, albo chociaż jakieś wskazówki.
10 lis 13:53
b.: policz, jakie są możliwe wygrane i odpowiadające im p-stwa:
10 zł wygrywa z p-stwem p1 = ... (oblicz!)
-5zł ,,wygrywa'' z p-stwem p2=...
-15zł ,,wygrywa'' z p-stwem p3= 1-p1-p2
no i wartość oczekiwana
EX = 10*p1 + (-5)*p2 + (-15)*p3
oblicz na razie to...
10 lis 17:50