1 | 1 | |||
= ∫ | dx − ∫ | dx ..... tą drugą przez rozkład na ułamki proste. | ||
x2 +1 | x2(x2+1) |
x2−1 | ||
∫ | dx | |
x2(x2+1) |
1 | ||
t= | ||
x |
1 | ||
dt=− | dx | |
x2 |
| 1−t2 | t2 | |||||||||
−∫ | dt=−∫ | dt | |||||||||
| t2 | 1+t2 |
t2−1 | ||
=∫ | dt | |
t2+1 |
t2+1−2 | ||
=∫ | dt | |
t2+1 |
1 | ||
=∫dt−2∫ | dt | |
t2+1 |
1 | ||
= | +2arctan(x)+C | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |