Na podstawie wykresu wyznacz
c: | | π | |
f(x)=|tg( |
| −x)|−1 gdzie x∊ (−2π, −π) U (−π, 0) U (0, π) |
| | 2 | |
Wykresik −>
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%7Ctg(%CF%80%2F2-x)%7C-1
Na podstawie wykresu wyznacz
a) miejsca zerowe funkcji f
| | π | |
b) zbiór rozwiązań nierówności f(x+ |
| )<0 |
| | 4 | |
Wiem, że jest 6 miejsc zerowych bo widać na wykresie ale nie mam pomysłu jak je wyznaczyć.
Help.
10 maj 16:34
Jerzy:
a) tg(π/2 − x) = 1 lub tg(π/2 − x) = −1
10 maj 16:43
c: Czyli za x podstawiam zero?
10 maj 16:49
Jerzy:
Nie ..rozwiazujesz te dwa równania w podanych przedziałach.
10 maj 16:50
Jerzy:
I nawiasem mówiąc tg(π/2) nie istnieje !
10 maj 16:51
c:
Czy to tak ma wyglądać? Mam nadzieje, że nigdzie się nie pomyliłem w rachunkach.
10 maj 17:14
Jerzy:
Pierwsze rownanie:
π/2 − x = π/4 + kπ ⇔ x = π/4 − kπ
Teraz podstawiaj za k liczby całkowite i sprawdzaj, które kąty należą do podanych przedziałów.
Analogicznie drugie równanie.
10 maj 17:18
c: k=0 x=π/4
k=1 x=−3π/4
k=2 x=−7π/4
k=−1 x=5π/4
k=−2 x=9π/4 ∊ ∅
tylko 4 udało mi się znaleźć
10 maj 17:28
c: brakuje mi jeszcze dwóch
10 maj 17:42
Jerzy:
Tylko pierwsze trzy należą do przedziałow, ale masz jeszcze drugie rownanie.
10 maj 17:44
10 maj 18:02