całki
Karol: ∫√2x−1dx
10 maj 15:57
Karol: mam problem z obliczeniem tej całki
10 maj 15:57
Jerzy:
Podstaw 2x − 1 = t
10 maj 15:58
Karol: próbowałem przez podstawienie,to będzie t=2x−1 i dt=2 zostaje mi pierwiastek i nie wiem jak
go oznaczyć
10 maj 16:11
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
... = |
| ∫√tdt = |
| ∫t1/2dt = |
| * |
| t3/2 = |
| (2x −1)3/2 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
10 maj 16:14
Karol: dzięki ogromne
10 maj 16:17
'Leszek: Mozna podstawic : 2x − 1 = t2 ⇒ 2dx = 2tdt
Czyli ∫ t2 dt = (1/3)* t3 = (1/3) ( √2x−1 )3 + C
10 maj 16:23
Mariusz:
Tutaj przez części możesz policzyć
| | x | |
∫√2x−1dx=x√2x−1−∫ |
| dx |
| | √2x−1 | |
| | 1 | | 2x−1+1 | |
∫√2x−1dx=x√2x−1− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | √2x−1 | |
| | 1 | | 1 | | dx | |
∫√2x−1dx=x√2x−1− |
| ∫√2x−1dx− |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 2 | | √2x−1 | |
| 3 | | 1 | |
| ∫√2x−1dx= |
| (2x−1)√2x−1+C1 |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
∫√2x−1dx= |
| (2x−1)√2x−1+C |
| | 3 | |
10 maj 18:55