Różnica między dwoma cenami podana w procentach.
Kacper: Bardzo nietypowe? A może niedouczony.
To nie jest zadanie na mature czy jakieś egzaminy. Problem mam w pracy.
Mam 2 produkty których ceny są następujące:
P1 − 20,9 zł
P2 − 19,88 zł
Następnie moim zadaniem jest policzenie różnicy procentowej pomiędzy tymi produktami.
No więc:
| | 20,9−19,88 | | 1,02 | |
( |
| )*100 = ( |
| )*100 = 5,002452182% |
| | | | 20,39 | |
Taka jest różnica. Takich obliczeń jest liczone kilkanaście i przypuśćmy, że chce pobrać
wszystkie produkty
których procentowa różnica >= 5
Więc ten produkt z ceną 19,88 mi się pokaże.
Następnie chciałbym sprawdzić czy faktycznie jest to prawidłowy zwrócony produkt.
No więc liczę sobie ile to jest 5% z ceny 20,9 zł:
Odejmuję od tej ceny: 20,9 zł − 1,045 zł = 19,855 zł
Mając taki warunek żeby pokazało produkty z procentową różnicą >= 5% i policzyło, że cena P2
(19,88 zł) jest w tym przedziale.
Ten warunek można zapisać jeszcze w ten sposób by produkt cena P2 > 0 i cena P2 <= 19,855 zł
Wychodzi na to, że przy liczeniu procentów pokazuje prawidłowy produkt z pierwszego warunku, a
przy
sprawdzaniu już w drugim warunku nie przechodzi. Czy ktoś ma pomysł o co tu chodzi?
10 maj 12:36
Jolanta: Wiem tylko,że w zadaniach typu o ile procent gruszki sa droższe od jabłek liczymy
| cena gruszek −cena jabłek | |
| *100% |
| cena jabłek | |
o ile procent jabłka są tansze od gruszek
| cena gruszek−cena jabłek | |
| *100% |
| cena gruszek | |
10 maj 13:49
Pytający:
Dość chaotycznie napisane − nie do końca wiadomo, o cóż pytasz...
I nic dziwnego, że nie przechodzi przy sprawdzaniu drugiego warunku, przecież 19,88>19,855.
10 maj 14:10
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że na początku nie liczysz: "jaki procent ceny produktu 'a' stanowi produkt 'b' :
Liczysz natomiast: "jaki procent średniej ceny produktów 'a' i 'b' stanowi różnica ich cen".
Natomiast później chcesz sprawdzić wszystkie produkty, które których cena stanowi mniej niż 95%
ceny produktu 'a'
10 maj 15:26
Kacper: Może faktycznie źle coś napisałem. Moim zadaniem jest:
Dane:
Wszystkie liczby to ceny produktów
P1 − 20,9
P2 = {5; 8,5; 20; 19,88; 16,48; 24,77 }
Chcę wyświetlić tylko te ceny P2, których cena jest MINIMALNIE 5% NIŻSZA od ceny P1.
Specjalnie napisałem dużymi literami bo to jest dość istotne.
W pierwszym poście mamy policzone 5% z ceny P1. Jest to 1,045.
Rozpiszę teraz wszystkie przypadki razem z przedziałami cen P2 jakie mają zostać pokazane:
Minimalnie niższa − P2
c = <0; 19,855>
Minimalnie wyższa − P2
c = <21,945;
∞)
Maksymalnie niższa − P2
c = <19,855; 20,9>
Maksymalnie wyższa − P2
c = <20,9; 21,945>
Mając takie informacje wiemy, że minimalnie 5% niższe ceny od P1 to są wszystkie te ceny z
przedziału podanego dla
minimalnie niższa.
W tym momencie policzę właśnie tę różnicę pomiędzy dwoma cenami podając % tej różnicy. Podam od
razu wyniki
P1 do P2
0 = 122,7799%
P1 do P2
1 = 84,3537 %
P1 do P2
2 = 4,4009 %
P1 do P2
3 = 5,0024 %
P1 do P2
4 = 23,6490 %
P1 do P2
5 = −16,9476 %
Chcąc pokazać tylko te ceny P2, które są minimalnie 5% niższe od P1 możemy wykorzystać warunek
taki że:
pokaż nam tylko te ceny P2, których różnica% >= 5.
Więc pokaże nam tylko P2
3.
Własnie tą cenę 19,88.
Reszta jest w pierwszym poście jak chcę sprawdzić czy faktycznie pokazało nam tylko takie
produkty które są minimalnie niższe o 5% od ceny P1.
To sprawdzam tą pokazaną cenę P2 czy jest w przedziale Minimalnie niższa.
Pamiętamy, że przedział był taki:
Minimalnie niższa − P2
c = <0; 19,855>, więc cena 19,88 nie zawiera się w tym przedziale i
własnie tu mam problem

Czy ktoś już zrozumiał ?
10 maj 22:21
powrócony z otchłani:
| | P1 − P2i | | P1 − P2i | |
Ty liczysz procentowo |
| ... a powinienes na odwrot, czyli |
| |
| | P2i | | P1 | |
| | 20.9 − 19.88 | |
Wtedy dla P23 masz: |
| = 4.88% |
| | 20.9 | |
Rozumiesz swoj blad w liczeniu procentow?
10 maj 23:04
Kacper: Nie rozumiem teraz tylko tego co liczymy w momencie tych dwóch różnych mianowników.
Bo w momencie podania dwóch różnych mianowników wychodzą inne %
Tak jak napisałeś 4.88% w momencie gdy w mianowniku jest P1 oraz 5.13 % jeśli w mianowniku jest
P2i
Widzę, że to to co napisałą Jola jednak trochę nie rozumiem jej zapisu. Gruszki są droższe od
jabłek, a drugi przypadek ile jabłka są tańsze od gruszek
11 maj 10:59
Jolanta: Jeżeli gruszki kosztują 5zł a jabłka 4zł to gruszki są droższe od jabłek o 25%
4zł+25%z4zł=5zł
jabłka sa tańsze od gruszek o 20 %
20% z 5zł to 1zł
11 maj 14:38
kochanus_niepospolitus:
Kacper ... chcesz policzyć:
O ile procent cena artykułu P2
i jest mniejsza/większa od ceny P
1
więc liczysz:
| |P1 − P2i| | | różnica cen | |
| = |
| |
| P1 | | cena produktu P1 | |
Ty liczyłeś
"O ile procent cena artykułu P1 jest mniejsza/większa od ceny P2
i"
Czyli nie to co chciałeś.
11 maj 15:54