Rozkład wektora na składowe
ślimor: Cześć. Mam zadanie, w którym mam dwa równania, z których wyliczam wektory a i b.
a=[2,−1,75]
b=[1,−1,−75]
Wyszły one z równań, ale teraz mam rozpisać wektor b na składową prostopadłą do a i równoległą
do a.
No i nie mam pojęcia, co z tym dalej.
10 maj 11:49
Jerzy:
O czym Ty piszesz ?
Jaka składowa prostopadła ? Jaka składowa równoległa ?
Może masz zrzutować jeden wektor na drugi ?
10 maj 12:19
Adamm: równoległy do a jest
<10k; −5k; 7k>
warunek prostopadłości to v•u=0
b1=<1−10k; −1+5k; −7/5−7k>
b1•a=0
2−20k+1−5k−49/25−49k/5=0
50−500k+25−125k−49−245k=0
26=870k
k=13/435
b=<26/87; −13/87; 91/435>+<61/87; −74/87; −140/87>
10 maj 12:20
Adamm: sprawdź to, straszny wynik wyszedł
10 maj 12:26
ślimor: "Rozłożyć wektor b na składową równoległą do wektora a i składową do niego prostopadłą" −
dokładnie
taka jest treść zadania
Dzięki!
10 maj 12:27
ślimor: widzę właśnie, że trochę kosmiczny ten wynik
10 maj 12:29