Równanie wykladniczne
Adam: Rozwiąż równanie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = 1 |
| (x+5)(x+6) | | (x+6)(x+7) | | (x+7)(x+8) | | (x+8)(x+9) | |
Podobno można zastosować jakiś wzór aby to rozwiązać szybciej
10 maj 10:16
Adamm: równanie sprowadza się do
10 maj 10:23
'Leszek: Rozloz ulamki :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (x+5)(x+6) | | x+5 | | x+6 | |
| | 1 | | 1 | |
i.t.d i otrzymasz : |
| − |
| = 1 |
| | x+5 | | x+9 | |
Ala to nie jest rownanie wykladnicze tylko rownanie wymierne !
10 maj 10:25
Adamm: nie zapomnij o dziedzinie!
10 maj 10:32
Maryla27:
Czy to jest jakiś wzór do zapamiętania, czy trzeba na to wpaść na to, że ten mianownik
ma taką postać i sobie wyprowadzić?
Proszę o odpowiedź.
10 maj 10:56
'Leszek: Nie ma wzoru , jest to metoda ktora warto pamietac , w podobny sposob juz na tym
forum byly rozwiazywane zadania :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Obliczyc sume: |
| + |
| + |
| + ..... |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 49*50 | |
10 maj 11:01
Maryla27: | | 1 | |
Właśnie próbowałam wyprowadzić. ... = |
| i nie wiem co dalej. W drugą stronę się |
| | x2+x | |
zgadza.
Świetny wzór.
Bardzo dziękuję.
10 maj 11:05
Adamm: to nie jest wzór to zapamiętania

to się nazywa rozkład na ułamki proste, i jest szeroko stosowany, do np.
całek z funkcji wymiernych (cokolwiek to znaczy)
jak chcesz, to zapamiętaj, teraz to co ci powiem ci się przyda na studiach
mając dowolną funkcję wymierną
| W(x) | |
| przy czym stopień W(x)<stopień Q(x) do czego możemy zawsze |
| Q(x) | |
(W oraz Q to wielomiany)
| | x3 | | x*(x2+1)−x | | x | |
doprowadzić, np. |
| = |
| =x− |
| i taką funkcją jest |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
niech Q(x) wygląda tak
Q(x)=a*(x−x
1)
α1*...*(x−x
k)
αk(x
2+a
1x+b
1)
β1*...*(x
2+a
nx+b
n)
βn
i tutaj dla wielomianów x
2+a
ix+b
i mamy a
i2−4b
i<0, czyli te wielomiany są nierozkładalne
a α
i oraz β
i to jakieś liczby naturalne, i są to krotności występowania tych wielomianów
w takim rozkładzie
to wtedy możemy zapisać
| W(x) | | A1, 1 | | A1, 2 | | A1, α1 | |
| = |
| + |
| +...+ |
| +... |
| Q(x) | | x−x1 | | (x−x1)2 | | (x−x1)α1 | |
| | Ak, αk | | B1, 1x+C1, 1 | |
...+ |
| + |
| +... |
| | (x−xk)αk | | x2+a1x+b1 | |
| | B1, β1x+C1, β1 | |
...+ |
| +... |
| | (x2+a1x+b1)β1 | |
| | Bn, βnx+Cn, βn | |
...+ |
| |
| | (x2+anx+bn)βn | |
po czym mnożymy wszystkie mianowniki i z równości wielomianów, czyli każdy współczynnik
przy potędze musi być taki sam, np. x
2+ax+b=bx
2+cx+d, stąd wynika że
1=b oraz a=c oraz b=d
takim sposobem wyznaczasz niewiadome wyrażenia
A
1, 1 itd. rozwiązując układ równań
np.
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| , rozwiązując układ równań możesz wyznaczyć A oraz B |
| (x+1)x | | x | | x+1 | |
dużo było tłumaczenia, ale chciałem ci dużo wytłumaczyć, spróbuj np. z
10 maj 11:10
Maryla27:

Dziękuję bardzo.
10 maj 12:01
Mariusz:
Rozkład na sumę ułamków prostych przydaje się tam gdzie mamy liniowość
oraz funkcję wymierną
Jeśli chodzi o całowanie funkcji wymiernych to proponuję taki schemacik
1.
deg L(x) ≥ deg M(x)
Dzielisz licznik przez mianownik
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2.
deg gcd (M(x),M'(x))≠0
{Mianownik posiada pierwiastki wielokrotne, mogą być zespolone}
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=gcd (M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x) < deg M
1(x)
deg R
2(x) < deg M
2(x)
Jeśli mianownik funkcji podcałkowej jest rozłożony na czynniki to w mianowniku
pod całką zostawiasz tylko czynniki jednokrotne
a do mianownika części wymiernej bierzesz czynniki w krotności o jeden mniejszej
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
3.
deg gcd (M
2(x),M
2'(x))=0
{Mianownik posiada tylko pierwiastki pojedyncze, mogą być zespolone}
Tutaj rozkład na sumę ułamków się przydaje
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
| = |
| + |
| +...+ |
| |
| M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+ |
| + |
| |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
Trójmiany kwadratowe występujące w rozkładzie wygodniej będzie
zapisać w postaci kanonicznej
12 maj 10:26