ekstrema lokalne
Kacpero21092: Cześć, czy taki tok rozumowania dla poniższej f−cji przy szukania ekstremów lokalnych jest
poprawny?
f(x)=|x
2−5x−6|
Jeżeli rozpatrzymy dwa przypadki, żeby pozbyć się wartości bezwzględnej i policzenia pochodnej
| | 5 | |
otrzymamy w obu przypadkach x= |
| . Ale w miejscach zerowych funkcji, wykres funkcji będzie |
| | 2 | |
się odbijał od osi x. Zatem trzeba byłoby zrobić coś takiego?
http://i.imgur.com/3k9VFfE.jpg
10 maj 01:52
Jerzy:
Rozpatrujesz niewłaściwe przypadki.
1) Dla: x2 − 5x − 6 ≥ 0 mamy: f(x) = x2 − 5x − 6
2) Dla: x2 − 5x − 6 < 0 mamy: f(x) = − x2 + 5x + 6
10 maj 05:58
Jerzy:
W tam zadaniu nie musisz stosować rachunku rózniczkowego.
Wystarczy wyznaczyć miejsca zerowe funkcji i to będą argumenty, dla których
funkcja osiaga minima lokalne fmin = 0.
Po odbiciu wzgledem osi OX rzędna wierzchołka paraboli będzie stanowiła maksimum
lokalne.
10 maj 06:14