matura
maniek: Zadanie z matury − pytanie o poprawność rozwiązania
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(−5,2) i B = (0,6), którego środek leży
na prostej o równaniu x − 3y +1 = 0
Czy jeśli zauważyłem, że jedynym takim punktem na tej prostej może być punkty S(0,1/3) i
udowodniłem
to wyliczając |AS| i |BS|, które wyszły równe, to dobrze rozwiązałem to zadanie?
10 maj 00:24
Jerzy:
Często spotrzegawczość w matematyce jest wysoce pożądana, ale nie może ona stanowić
metody rozwiazania zadania.Równie dobrze mogłeś to zauważyć u innego maturzysty.
10 maj 06:02
maniek: Pewnie masz rację
10 maj 20:13