dsasda
colinfire: sinαn2=sinβ
i dalej jest tak że
α=40*
no więc zamieniam sin40* na liczbę i wychodzi
40*=0.6427
n2=1.52
więc
0.64271.52=0.4228
no i co ja mam z tymi 0.4228 zrobić bo aby na kąt zamienić?
Bo odp powinna być 14.77* a ja nie wiem jak to zamienić
9 maj 23:56
powrócony z otchłani:
Pochwyc w swe rece cos tak niesamowitego jak ... tablice trygonometryczne
10 maj 00:04
colinfire: mam kalkulator do tego i nie wiem ak to zrobić... wychodzi mi 24* z kawałkiem
10 maj 00:10
powrócony z otchłani:
To sprawdz ile wynosi sin 14.77 ... mozliwe ze masz zle obliczone n2 (cokolwiek to jest)
10 maj 07:53
'Leszek: Jest to prawo zalamania swietla przy przejsciu z jednego osrodka do drugiego
Kat padania α = 40°
Wspolczynnik zalamania n
2 = 1,52
β − kat zalamania
| | sin α | | sin 40° | | 0,6428 | |
sin β = |
| = |
| = |
| = 0,4229 |
| | n2 | | 1,52 | | 1,52 | |
⇒ β = 25,02°
10 maj 10:38
colinfire: czyli ktoś na tablicy musiał źle to zrobić bo właśnie co mi nie pasowalo a taki wynik jak
najbardziej sprawdza się z moimi obliczeniami. Myślałem ze to ja się cofam w rozwoju i nie
potrafię obliczyć czegoś tak prostego.
10 maj 17:00