Oblicz równanie sześcienne
fns: −2x3 + 3x2 + 12x − 128 = 0
Nie mam pojęcia jak się rozwiązuje równania sześcienne..
9 maj 23:55
powrócony z otchłani:
1) szukamy pierwiastkow calkowitych
w tym celu patrzymy na dzielniki wyrazu wolnego i sprawdzamy.
2) tak sie pieknie sklada ze x=−4 jest jednym z rozwiazan.
3) dzielisz ten wielomian przez (x+4) i po problemie
10 maj 00:00
Mariusz:
Szkic rozwiązania jest w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego tom 1 strony 140 − 145
Jeśli chcesz pełne wyprowadzenie to zajrzyj do któregoś z podręczników algebry
np Zasady algebry wyższej Sierpińskiego
10 maj 10:48
Mila:
Mariusz nie potrzeba.
w(−4)=−2*(−64)+3*16−48−128=
=128−128=0
10 maj 15:43
Mariusz:
Ja zgadywania aż tak bardzo nie lubię bo dla innych współczynników
może się okazać że po długim sprawdzaniu dzielników nie znajdziemy pierwiastka
11 maj 10:02
Mariusz:
−2x3−128+3x2+12x=0
−2(x3+64)+3x(x+4)=0
−2(x+4)(x2−4x+16)+3x(x+4)=0
(x+4)(−2x2+8x−32)+3x(x+4)=0
(x+4)(−2x2+11x−32)=0
11 maj 10:07