szeregi Maclaurina
Beorn: | | 1 | |
Funkcję f(x) = |
| oraz jej drugą pochodną rozwinąć w szeregi Maclaurina i podać |
| | 4−x2 | |
promienie ich
zbieżności.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| *(1+ |
| *x2+ |
| *x4...) |
| 4 | | 1−1/4*x2 | | 4 | | 4 | | 16 | |
promien (−1,1) bo szereg geometryczny
dobrze to jest czy tragedia?
9 maj 23:16
jc: (−1,1) to przedział, nie promień, poza tym powinno być R=1/2, nie jeden.
Reszta O.K. Różniczkujesz po rozwinięciu.
9 maj 23:19
Beorn: ten promien to jak? tym alembertem trzeba poleciec?
| | 1 | |
a ta pochodna druga to po prostu pochodna z |
| i reszta analogicznie cz jak? |
| | 4−x2 | |
9 maj 23:23
jc: ∑ un jest zbieżny ⇔ |u| < 1. U nas u = x2/4, czyli |x| < 2.
Łatwiej najpierw rozwinąć, a potem zróżniczkować wyraz po wyrazie.
Rozwinięcie już masz. Promień zbieżności się nie zmieni.
9 maj 23:29
Beorn: dalej jakby nie rozumiem skad 1/2 wzieles....
9 maj 23:38
Beorn: t=x2
1/4n+1/1/4n=1/4
x2=1/4
x=1/2?
9 maj 23:42