podzielność
Don: | | a3+b3+c3 | |
Oblicz ile jest liczb naturalnych (a,b,c) z przedziału [1, 2015] takich ze |
| ? |
| | 9 | |
9 maj 22:48
Adamm: popraw treść
9 maj 22:49
Don: a co jest nie tak?
9 maj 22:50
Adamm: takich że
polecenie bez sensu
zapewne chodzi o podzielność przez 9, ale musi być sprecyzowane
9 maj 22:51
Mila:
Nie ma związku wyrażenia z liczbami z przedziału.
9 maj 22:52
Don: No tak napisałem w temacie
a3+b3+c3 ma być podzielne przez 9
9 maj 22:53
jc: ... takich, że co?
9 maj 22:53
Adamm: drugie ale, to co napisała Mila, (a, b, c) z przedziału <1; 2015>,
co to znaczy?
wszystkie z nich są z tego przedziału?
9 maj 22:54
Don: a ma należeć do [1, 2015]
b ma należeć do [1, 2015]
c ma należeć do [1, 2015]
9 maj 22:55
Adamm: no i widzisz, poradziliśmy sobie
żeby to rozwiązać, wystarczy sprawdzić jakie są reszty z dzielenia przez 9 kolejnych liczb
(3k)3, (3k+1)3, (3k+2)3
dalej myślę że prosto
9 maj 22:56
Don: te reszty to 0,1,8 ale co to daje bo jakoś nie wiem
9 maj 23:05
Adamm: wystarczy że a3+b3+c3 będzie dawało resztę 0, więc suma reszt będzie podzielna przez 9
9 maj 23:07
Don: No w tej postaci co podałes dają. A jak policzyć ile jest takich trójek (a,b,c)
9 maj 23:09
Adamm: najpierw rozpatrz wszystkie przypadki
dla a=3k, b=3p+1, c=3m+2 masz jeden
itd.
dla tego konkretnego wystarczy policzyć przypadki gdy a=3k, oraz b=3p+1 oraz c=3m+2,
i pomnożyć wszystko (reguła mnożenia)
9 maj 23:11
Don: No jak wezme a=3k, oraz b=3p+1 oraz c=3m+2 to wyjdzie podzielne. Ale nadal nie wiem ile bedzie
tych trójek
9 maj 23:16
jc: 0,0,0 (2013/3)3
1,−1,0 6*(2013/3)2
razem 7*(2013/3)3
9 maj 23:16
Adamm: to sprawdź wszystkie
na początek kolejność bez znaczenia
potem pomnożysz przez permutacje
9 maj 23:17
Don: jc nie rozumiem skad ten wynik
9 maj 23:17
tyokke: @Adamm, pytanie z innej beczki, gdzie się wybierasz na studia?: D
9 maj 23:18
jc: Co trzecia liczba jest podzielna przez 3, takich liczb masz 2013/3.
Tak samo jest z liczbami, które dają resztę 1 i 2 (czyli −1).
Do trzeciej potęgi, bo wybierasz 3 liczby.
Masz dwie możliwości: trzy wielokrotności 3 oraz trzy liczby, z których każda daje
inną resztę z dzielenia przez 3 (6 permutacji).
9 maj 23:25
Adamm: jc, przecież ich nie jest 2013 tylko 2015, będą porozrzucane trochę inaczej
może się mylę
9 maj 23:26
jc: 3,6,9,...,2013 tych liczb jest 2013/3.
1,4,..., 2014 no dobrze, tych liczb jest o 1 węcej
2,5,..., 2015 tych również.
Ale to niewiele zmienia rozwiązanie.
9 maj 23:33