rozwiaz uklad rownan dowolna metoda macierzowa:
aaaa: rozwiaz uklad rownan dowolna metoda macierzowa:
2 5 0
[ 3 1] * [ x ] =[ 0]
5 6 y 0
prosze o podpowiedz jakas bo nie wiem jak to zrobic nie moge przeciez wyznacznika z pierwszej
macierzy policzyc, dzieki za pomoc.
9 maj 22:31
Adamm:
2 5
[ 3 1 ]
5 6
2 5
[ 3 1 ]
0 0
6 15
[ 6 2 ]
0 0
6 2
[ 0 13 ]
0 0
1 0
[ 0 1 ]
0 0
jedyne rozwiązanie to x=0, y=0
9 maj 22:34
aaaa: moglbys wytlumaczyc co to za sposob? jak sie go robi bo nie rozumiem jak to zrobiles
9 maj 22:40
Adamm: eliminacja Gaussa
9 maj 22:41
aaaa: okej dziekuje zobacze sobie ta metode
9 maj 22:43
AiO: czy ktos probowal liczyc uklady rownan metoda bezwyznacznikowa Gauusa ?
9 maj 22:54
AiO: Mam ta metoda rozwiazac uklad rownan
{0,3x+0,2y+0,25z= 0,75
{0,25x+0,3y−0,45z=0,1
{0,4x−0,25y+0,35z=0,5
9 maj 23:02
kochanus_niepospolitus:
no początek przemnóż wszystko przez 100 co by tych wartości po przecinku nie pisać:
30x + 20y + 25z = 75
25x + 30y − 45z = 10
40x − 25y + 35z = 50
[30 20 25 | 75] W1 = 0.2*W1 ; W2 = 0.2*W2 ; W3 = 0.2*W3
[25 30 −45 | 10] =
[40 −25 35 | 50]
[6 4 5 | 15] W1 = W1 − W2
[5 6 −9 | 2] =
[8 −5 7 | 10] W3 = W3 − W2
[1 −2 14 | 13] W2 = W2 − 5*W1
[5 6 −9 | 2] =
[3 −11 16 | 8] W3 = W3 − 3*W1
[1 −2 14 | 13] W2 = W2 + 3*W3
[0 16 −79| −63] =
[0 −5 −26| −31]
[1 −2 14 | 13] W3 = W3 + 5*W2
[0 1 −157|−156] =
[0 −5 −26| −31]
[1 −2 14 | 13] W3 = W3 / (−811)
[0 1 −157 |−156] =
[0 0 −811| −811]
[1 −2 14 | 13] W2 = W2 + 157*W3
[0 1 −157 |−156] =
[0 0 1| 1] W1 = W1 − 14*W3
[1 −2 0 | −1] W1 = W1 + 2*W2
[0 1 0 | 1 ] =
[0 0 1 | 1 ]
[1 0 0 | 1 ]
[0 1 0 | 1 ] ⇒ x=1 ; y=1; z=1
[0 0 1 | 1 ]
9 maj 23:34
Adam: a jest metoda Gaussa korzystająca z wyznaczników?
9 maj 23:53
powrócony z otchłani:
Metoda wyznacznikowa jest to inna metoda sluzacza do rozwiazywania takich ukladow rownan.
A moze Ci chodzi o obliczanie wyznacznika macierzy metoda Gaussa
9 maj 23:57