nierówności
kama: x,y,z−rzeczywiste oraz 0<x≤ y≤z≤ 3yz≤ 6, xyz≤ 6. Wykaż że x+y+z≤ 6.
9 maj 22:19
relaa:
Tam na pewno 0 < x ≤ y ≤ z ≤ 3yz ≤ 6?
9 maj 23:19
kama: tak było w poleceniu tez mnie to zdziwiło
9 maj 23:20
relaa:
Mam pomysł na 0 < x ≤ y ≤ z ≤ 3 ∧ yz ≤ 6 ∧ xyz ≤ 6.
9 maj 23:22
kama: Jak w tym przypadku?
9 maj 23:23
relaa:
Wykorzystując nierówność AM ≥ GM i szacowanie.
9 maj 23:24
kama: mozesz napisać bede wdzieczna
9 maj 23:25
relaa:
Z AM ≥ GM mamy
| 1 | | 2 | | 3 | | 6 | |
| + |
| + |
| ≥ 3( |
| )1/3 |
| x | | y | | z | | xyz | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 6 | |
x( |
| + |
| + |
| ) ≥ 3x( |
| )1/3 |
| | x | | y | | z | | xyz | |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
(y − x)( |
| + |
| ) ≥ 2(y − x)( |
| )1/2 |
| | y | | z | | yz | |
| | 3 | | 3 | |
(z − y) |
| ≥ (z − y) |
| . |
| | z | | z | |
Dodając stronami dostajemy
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
x( |
| + |
| + |
| ) + (y − x)( |
| + |
| ) + (z − y) |
| = 6 ≥ |
| | x | | y | | z | | y | | z | | z | |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
3x( |
| )1/3 + 2(y − x)( |
| )1/2 + (z − y) |
| ≥ |
| | xyz | | yz | | z | |
| | xyz | | yz | | z | |
3x( |
| )1/3 + 2(y − x)( |
| )1/2 + (z − y) |
| = |
| | xyz | | yz | | z | |
3x + 2(y − x) + z − y = x + y + z.
9 maj 23:32