sin3x=sin(x+pi)
takijeden: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy równości sin3x=sin(x+π) można rozwiązać za pomocą
przyrównania argumentów przy funkcji sinus?
3x=x+π, jednak teraz jeszcze trzeba mieć na uwadze okresowość
| | π | | kπ | |
Z tego wychodzi x= |
| , poprawną odpowiedzią jest x= |
| i nie wiem czy można, a jeśli |
| | 2 | | 2 | |
tak to jak uwzględnić tutaj okresowość 2π
| | π | |
Jeśli do wyniku x= |
| dodamy 2kπ to nie uwzględnimy wszystkich wyników. |
| | 2 | |
9 maj 22:15
Adamm: ogólnie: rozwiązanie równania
cosα=cosβ
α=β+2kπ lub α=−β+2kπ gdzie k∊ℤ
równania
sinα=sinβ
α=β+2kπ lub α=π−β+2kπ gdzie k∊ℤ
9 maj 22:18
Adamm: czyli
sin3x=sin(x+π)
3x=x+π+2kπ ∨ 3x=−x+2kπ
x=π/2+kπ ∨ x=kπ/2
x=kπ/2 (jedno z rozwiązań zawiera drugie)
9 maj 22:20
takijeden: Sedno, dzięki
9 maj 22:34