Rozwiąż równanie kwadratowe
Trębacz: |x2−4x|<4
mam problem z tym równaniem, otóż w książce nie ma odpowiedzi do tego zadania, a wyszło mi, że
x∊(2−√2;2+√2)
9 maj 21:32
AiO: prosze pokazac obliczenia
9 maj 21:36
Krzysiek: x∊(2−2√2;2+2√2)\{2}
9 maj 21:39
Adamm: jest źle
9 maj 21:39
AiO:
![rysunek](rys/132362.png)
To jest rozwiazanie graficzne
niebieski y=|x
2−4x| i czerwony y=4
9 maj 21:41
Trębacz: rozłożyłem nierówność do postaci |x(x−4)|<4; miejsce zerowe lewej strony to 0 i 4.
1. x∊(−
∞;0) i x
2−4x−4<0
x1=2−2
√2
x2=2+2
√2
x∊(2−2
√2;0)
2.x∊<0;4) i −x
2+4x−4<o
x należy do zbioru pustego
3. x∊<4;+
∞) i x
2−4x−4<0
x1=2−2
√2
x2=2+2
√2
x∊<4;2+2
√2)
z 1 v 2 v 3 ⇒ x∊ (2−2
√2;0) u x∊<4;2+2
√2)
na górze wkradły się małe błędy
9 maj 21:45
Adamm: nadal jest źle
dobrą odpowiedź podał Krzysiek
9 maj 21:46
Trębacz: w takim razie błąd siedzi w 2 warunku zaraz poszukam go
9 maj 21:47
relaa:
|x2 − 4x| < 4
−4 < x2 − 4x < 4
0 < (x − 2)2 < 8
x ≠ 2 ∧ |x − 2| < 2√2 ⇒ x ∊ (2 − 2√2 ; 2 + 2√2) \ {2}.
9 maj 21:48
AiO: Skorzystaj tutaj z wlasnosci wartosci bezwzglednej
|x|<a ⇔x<a i x>−a
9 maj 21:50
Trębacz: znalazłem błąd w moim rozwiązaniu w 2 warunku Δ=0, miejsce zerowe=−2
−2<0⇒ rozwiązaniem jest cały przedział, i już się zgadza, tylko pytanie czy mój tok rozumowania
jest dobry
9 maj 21:53
AiO: Pomysl z rozpisaniem na przedzialy jest dobry
9 maj 22:02