Prawdopodobieństwo.
Esgath: W szpitalu jest 78 lekarzy, w tym 64 ma ubezpieczenie, 36 jest chirurgami, 34 chirurgami z
ubezpieczeniem. Wybrano losowo jednego lekarza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie jest
chirurgiem i nie jest ubezpieczony?
Umiem to zrobić rozpisując sobie i mnożąc, ale jak by to zrobić wykorzystując np. P(AuB)
próbuję jakoś narysować zdarzenia i że się nakładają ale nie potrafię sobie tego wyobrazić
![](emots/2/kwasny.gif)
Proszę o pomoc.
9 maj 20:45
Adamm: A − chirurg
B − ubezpieczony
|A∩B|=34
|A|=36
|B|=64
|Ω|=78
szukamy prawd. że P(A'∩B')=1−P(A∪B)
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|=66
9 maj 20:49
Esgath: Dziękuję teraz widzę, jednak prosiłbym o pomoc w sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem następujące
zadanie:
1/3 studentów nie mieszka w akademikach,5/9 jest z województwa pomorskiego, 3/4 jest z spoza
woj. lub mieszka w akademiku. Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany student jest
spoza województwa i mieszka w akademiku?
więc:
P(B)= 5/9
P(A) = 1/3
oraz P(A'uB') = 3/4 ====> P(AuB) = 1/4
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
1/4 = 1/3 + 5/9 − P(AnB)
P(AnB) = 6/9
więc
P(A'nB') = 3/9
9 maj 21:29
Adamm: już tutaj źle, P(A'∪B')=P((A∩B)')=1−P(A∩B)
i dalej ty
9 maj 21:33
Esgath: Nie rozumiem
![](emots/2/kwasny.gif)
Nie mogę dojść do tego jak to obliczyć Rozwiązanie z zajęć :
P(AnB) = 5/9 − 1/4 =11/36
P(AnB') = 1/3 − 11/36 = 1/36
![](emots/2/pytajnik.gif)
Przecież to nie ma sensu A oznacza z poza akademika.. a chcemy A' czyli spoza
10 maj 18:45
Esgath: ok dochodzę do P(AnP) = 11/36 ale dalej nie wiem co zrobić
10 maj 18:54
Adamm: z tego co napisałaś/łeś
P(A'∪B')=3/4 ⇒ 1−P(A∩B)=3/4 ⇒ P(A∩B)=1/4
P(A'∩B')=1−P(A∪B) to co szukamy
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=5/9+3/9−1/4=23/36
P(A'∩B')=13/36
10 maj 20:00
Esgath: Dziękuję
10 maj 20:36