zad
QWERTY: Napisz równania kierunkowe stycznych do danego okręgu o i nachylonych do osi OX pod kątem α,
jeśli:
∨(x−1)
2+y
2=4 α=120
x
2+y
2−2x−3=0
a=1 ∧ b=0 ∧c=−3
r
2=4
r=2
tg120=tg(180−60)=−
√3
y=−
√3+b
√3+y−b=0
A=
√3 B=1 c=−b
d=r
| |√3*1+1*0−b| | |
2= |
| |
| √(√32)+(12) | |
|b−
√3|=4
b−
√3=4 ∨ b−
√3=−4
b=
√3+4 v b=
√3−3
l
1:y=
√3x+
√3+4
l
2: y=
√3x+
√3−4
Dobrze
9 maj 20:28
QWERTY:
9 maj 20:42
Mila:
![rysunek](rys/132358.png)
(x−1)
2+y
2=4 , S=(1,0), r=2
α=120
o, tg120
o=tg(180−120)=−tg60
o=−
√3
Styczna:
l: y=−
√3*x+b
odległość prostej od S=(1,0) jest równa 2
l: −
√3*x−y+b=0
| |−√3*1−0+b| | |
d(l,S)= |
| =2⇔ |
| √(√3)2+12 | |
|−
√3+b|=2
√4
|−
√3+b|=4
−
√3+b=4 lub −
√3+b=−4
b=
√3+4 lub b=
√3−4}⇔
l
1: y=−
√3*x+4+
√3
lub
l
2: y=−
√3x−4+
√3
9 maj 20:46
ax:
nie
9 maj 20:50
QWERTY: Napisz równania ogólne stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez punkt A, jesli
o:x
2+y
2=4 A(6,−2)
r=2
y=ax+b
−2=6a+b
−6a−2=b
y=ax−6a−2
ax−y−6a−2=0
| |a*0+(−1)*0−6a−2| | |
2= |
| |
| √a2+(−1)2 | |
nie wychodzi mi a
1 i a
2 prawidłowe
9 maj 21:57
QWERTY:
9 maj 22:21
AiO:
![rysunek](rys/132365.png)
Widzisz z rysunku ze jedna styczna ma rownie y=−2 w postaci ogolnej y+2=0
natomiast druga prosta przechodzaca przez punkt A ma rownie
y+2= m(x−6)
mx−y−6m−2=0
czyli twoje
|−6m−2|= 2*
√m2+1 (obie strony do potegi drugiej
|−6m−2|
2= 4(m
2+1)
(−6m−2)
2= 4m
2+4
36m
2+24m+4= 4m
2+4
| 24 | | 3 | |
32m2+24m=0 ⇒m(32m+24)=0 ⇒m=0 lub 32m+24=0 ⇒m= − |
| = − |
| |
| 32 | | 4 | |
| 3 | |
czyli masz m=0 to co napisalem wczesniej im=− |
| |
| 4 | |
Rownanie prostej sobie napisz
9 maj 22:44
AiO: Poprawie
czyli Twoje
Skrocilem w glowie sobie dzialanie i tak napisalem poprzednio
9 maj 22:46
Mila:
![rysunek](rys/132367.png)
x
2+y
2=4 S=(0,0) , r=2, P=(6,−2)
y=ax+b⇔−2=6a+b, b=−2−6a
l: ax−y−2−6a=0
| |a*0−0−2−6a| | |
d(l,S)= |
| =2 |
| √a2+1 | |
|2+6a|=2*
√a2+1
|1+3a|=
√a2+1 /
2
1+6a+9a
2=a
2+1
8a
2+6a=0
a(8a+6)=0
l
1: y=−2 ⇔y+2=0
lub
| 3 | | 3 | |
l2: − |
| x−y−2−6*(− |
| )=0⇔ |
| 4 | | 4 | |
l
2: 3x+4y−10=0
9 maj 22:50
QWERTY: Bardzo dziękuje
9 maj 23:18
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a co z tym wynikiem z 20:46? zgadza się z odpowiedzią?
9 maj 23:21
QWERTY: Jest dobrze
9 maj 23:23
Mila:
9 maj 23:34