algebra
Benny: Podaj wzór odwzorowania wieloliniowego antysymetrycznego f:R3 x R3 x R3−>R takiego, że
f((1,1,1),(0,1,−1),(−1,1,1,))=16 i udowodnij, że jest wieloliniowe.
9 maj 20:12
jc:
= 4*wyznacznik(u,v,w), u,v,w ∊ R3
9 maj 20:19
Benny: Nie ogarniam.
9 maj 20:24
jc: Antysymetryczne n−liniowe przekształcenie z Rn w Rn jest proporcjonalne
do wyznacznika. To nie jest trudne, ale jest trochę pisania.
Weźmy Twój przykład. Rozpisz każdy wektor w bazie standardowej.
Otrzymasz 27 składników. Składniki, w których elementy bazowe powtarzają
się będą zerami. Zatem mamy 6 składników. Te składniki różnią się tylko znakami.
...
9 maj 20:39
jc: Rozpiszę dla n=2.
| | | | | | | | | | | | | |
F [ | , | ] = F [ a | + c | , b | + d | ] |
| | | | | | | |
9 maj 20:47
Benny: Nie ogarniam czemu taka różnica.
9 maj 20:56
9 maj 21:09
Benny: Dostaje, że f((1,0,0),(0,1,0),(0,0,1))*4=16. Jak z tego znaleźć wzór?
9 maj 21:13
jc: Dostajesz wzór f(u,v,w) = C*det(u,v,w).
Podstawiasz dane wektory i otrzymujesz równanie 16 = C*4, C=4.
Masz więc wzór: f(u,v,w) = 4*det(u,v,w).
9 maj 21:20
Benny: Skąd ten wzór?
9 maj 21:49
jc: Przeanalizuj rachunek z 20:47.
Wynika z niego, że f(u,v) = f(e1, e2) det(u,v).
Rachunek został przeprowadzony dla n=2, ale nie trudno go uogólnić na dowolny
wymiar. Podobne rachunki znajdziesz na stronie, do której podałeś linka.
9 maj 22:22
Benny: Ok chyba rozumiem, lecz wydaje mi się że działa to tylko dla bazy kanonicznej, jeśli się nie
mylę.
9 maj 22:27
jc: g1, g2 nie muszą nawet tworzyć bazy:
f(ag1+ bg2, bg1+dg2)=...=(ad−bc)f(g1,g2)
Z powyższego wzoru wynika wzór det(AB)=det(A)det(B).
9 maj 22:35
Benny: No nie mogę tego przekształcić jak Ty.
9 maj 22:37
Benny: ad−cb bierze się z tego że jest antysymetryczne, ale czemu tamto się skraca to nie mam pojęcia.
9 maj 22:45
Benny: bo antysymetryczne jest alternujące?
9 maj 22:47
jc:
f(ag1+ bg2, cg1+dg2)
= f(ag1, cg1) + f(ag1,dg2) + f(bg2, cg1) + f(bg2, dg2)
= ac f(g1, g1) + ad f(g1,g2) + bc f(g2, g1) + bd f(g2, g2)
= (ad−bc) f(g1,g2)
bo f(g1,g1)=f(g2,g2)=0, f(g2,g1)=−f(g1,g2).
9 maj 22:48
jc: alternujący = antysymetryczny
9 maj 22:51
Benny: Doczytałem trochę, alternujący ≠ antysymetryczny. Dla rzeczywistych owszem.
9 maj 22:57