Zbadaj monotoniczność ciągu
88888: Zbadaj monotoniczność ciągu
a) { a
1 = 8
| | 1 | |
{ an+1 = an − |
| w tym podpunkcie wystarczy wynik bo mi wychodzi ze jest |
| | 2n | |
malejacy, a matematyczka mowi ze rosnacy ale wydaje mi sie ze mogla sie pomylic
b) { a
1 = 1
{ a
n+1 = 1 − a
n tego i podpunktu c) nie potrafie zrobic wiec prosilbym o krok po
kroku/wyltumaczenie
c) { a
1 = 2
{ a
n+1 = 2a
n
9 maj 19:50
AiO: b) a1=1
a2= 1−1=0
a3= 1−0=1
a4= 1−1=0
Juz cos widzisz ?
9 maj 19:54
Adamm: | | 1 | | 1 | |
a) an+1−an=an− |
| −an=− |
| <0 |
| | 2n | | 2n | |
malejący
b) tutaj trzeba zauważyć
jeśli a
n=1 to a
n+1=0
jeśli a
n=0 to a
n+1=1
ciąg to naprzemiennie 0 i 1
nie jest monotoniczny
| | an+1 | |
c) tutaj |
| =2, ciąg jest geometryczny o ilorazie 2, czyli rosnący (trzeba |
| | an | |
wspomnieć że a
n nie może być równy 0, bo wtedy każdy poprzedni wyraz byłby równy 0,
ale z warunku a
1=2 wiemy że tak nie jest)
9 maj 19:56
88888: tzn. tutaj trzeba zbadać czyli chyba ze wzoru
an+1 − an
bo na pierwszy rzut oka widać ale jak to udowodnić, dzieki za a)
9 maj 19:59