Monoton
Próbuję studiować:
Nie pamiętam początku ale to jest pochodna przyrównana do 0.
Ktoś powie jakie wyniki monotoniczności i ekstrema?
9 maj 19:48
Jerzy:
x ≠ 1
Mianownik stale dodatni , a więc znak pochodnej zależy od znaku licznika.
9 maj 20:02
Próbuję studiować: Czyli
√delty=
√5
I dalej mamy
x0=0
?
9 maj 20:10
9 maj 20:11
kochanus_niepospolitus:
tak ... szkic wykresu licznika pochodnej (tzw. wężyk)
i na jego podstawie określasz monotoniczność funkcji wyjściowej
f' > 0 −> f(x) rosnąca
f' < 0 −> f(x) malejąca
9 maj 20:18
Marcin: Dziedzina:
x
2−2x+1≠0
(x−1)
2≠0
x≠1
3x(x
2+x−1)=0
x=0 ⋁ x
2+x−1=0
Δ=1+4
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
Odp : x ∊ {0, |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
9 maj 20:49
Marcin: Takie wychodzą miejsca zerowe
9 maj 20:49