przez punkt P o odciętej 3 należącej do prostej ...
fruzia: Hej, nie umiem zrobić zadania pomożecie .. ?
Wykonaj zadanie;
a) przez punkt P o odciętej 3 należącej do prostej o równaniu 3x−y+5=0 przeprowadzono prostą
prostopadłą do danej prostej. Napisz równanie tej prostej.
b) przez punkt P o rzędnej 3 należącej do prostej o równaniu 2x−y+1=0 przeprowadzono prostą
prostopadłą do danej prostej. Wyznacz równanie tej prostej.
9 maj 19:26
khhhh: a) oblicz współrzędne punktu P, zależność między wzorami prostych prostopadłych masz w
tablicach, wyjdzie ci A i B, a C możesz obliczyć korzystając ze współrzędnych punktu P
b) jak wyżej
a jak nie wiesz co to rzędna i odcięta to sprawdź w guglach, ja nigdy tego nie pamiętam
9 maj 19:29
Adamm: łatwo zapamiętać rzędną
wiadomo co to jest rząd, a oś Y dzieli właśnie płaszczyznę na takie "rzędy"
zapamiętać co to jest odcięta, wystarczy skojarzyć z rzędną
9 maj 19:32
khhhh: albo według alfabetu, odcięta to pierwsza współrzędna, a rzędna to druga
9 maj 19:33
fruzia: Dzięki
9 maj 19:35
odcięta:
9 maj 19:46
Rzędna::
Kiełbasy w sklepie wiszą rzędami.
9 maj 20:09
Mila:
![rysunek](rys/132351.png)
a) przez punkt P o odciętej 3 należącej do prostej o równaniu 3x−y+5=0 przeprowadzono prostą
prostopadłą do danej prostej.
Napisz równanie tej prostej.
P=(3,y)
3*3−y+5=0⇔14=y
P=(3,14)
k: 3x−y+5=0
m⊥k
m: 1x+3y+D=0
1*3+3*14+D=0⇔D=−45
m: x+3y−45=0
9 maj 20:22
Mila:
![rysunek](rys/132352.png)
b) przez punkt P o rzędnej 3 należącej do prostej o równaniu 2x−y+1=0 przeprowadzono prostą
prostopadłą do danej prostej.
Wyznacz równanie tej prostej.
k: 2x−y+1=0
P=(x,3)∊k⇔2x−3+1=0⇔x=1
P=(1,3)
m⊥k i P∊k i P∊m
1x+2y+D=0 i 1*1+2*3+D=0 ⇔D=−7
m: x+2y−7=0
=========
9 maj 20:29