Pokaż, że P jest miarą probabilistyczną.
Esgath: Pokaż, że P jest miarą probabilistyczną.
Ω = R F=2R.Funkcja P : F −−−−−> R dana jest wzorem :
1 gdy 3 należy do A
P(A) =*Duża klamra*
0 gdy 3 nie należy do A
9 maj 19:19
Pytający:
Patrz "Definicja prawdopodobieństwa", masz tam podane 3 warunki, które musi spełniać funkcja P:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_probabilistyczna
1. ∀(A∊F) P(A)≥0, bo P(A)=0 ∨ P(A)=1
2. P(Ω)=1, bo 3∊ℛ
3. P(U(od i=1 do
∞)(A
i))=∑(od i=1 do
∞)(P(A
i)), gdzie ∀(i≠j) A
i∩A
j=∅, bo:
− jeśli którekolwiek ze zdarzeń elementarnych A
i zawiera 3, to suma tychże zdarzeń
elementarnych również zawiera 3, stąd P(U(od i=1 do
∞)(A
i))=1, ponadto zbiory A
i są
rozłączne, więc jedynie jeden z nich zawiera 3, stąd ∑(od i=1 do
∞)(P(A
i))=1.
− w przeciwnym przypadku P(U(od i=1 do
∞)(A
i))=∑(od i=1 do
∞)(P(A
i))=0
9 maj 20:29
Esgath: Nie rozumiem tego za bardzo
![](emots/2/kwasny.gif)
.
Czy to oznacza, że mamy kilka przypadków ? i mam na nich udowodnić
3 należy do A ale nie należy do B, jednak należy do ich sumy, więc P(AuB) = P(A) + P(B) = 1
3 należy do B ale nie należy do A, jednak należy do ich sumy, więc P(AuB) = P(A) + P(B) = 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
11 maj 22:17