Mam problem z rozłożeniem pewnego wielomianu, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :
misiek99: (x2+7x−8)/(x3−1)
9 maj 18:52
Adamm: x2+7x−8 | | (x−1)(x+8) | | x+8 | |
| = |
| = |
| |
x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
9 maj 18:56
misiek99: tak by po podstawieniu pod x=1 wyszedł wynik 3
9 maj 18:56
misiek99: ok dzięki wielkie !
9 maj 18:57
misiek99: I mam pytanie czemu stosujemy tutaj wzór na sześcian sumy a nie na różnicy?
9 maj 19:05
Adamm: a skąd wiesz że to jakikolwiek wzór?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale to fajnie że myślisz o tym na skróty
musisz być świadom tego że wzór a
3+b
3 przekazuje dokładnie tyle samo co
a
3−b
3
wystarczy b zamienić na −b by otrzymać jeden mając drugi
9 maj 19:13