planimetria pole
Kajkoszy: Dany jest trójkąt ABC, którego: lACl=lABl=34 i lABl=32. Narysowano okrąg którego średnicą jest
lBCl. Okrąg przeciął boki lACl i lABl odpowiednio w punktach D i E. Wyznacz długości odcinków
lADl , lAEl i pole trójkąta CEB.
9 maj 18:44
Adamm: zła treść
9 maj 18:53
Kajkoszy: Racja! Poprawka: Dany jest trójkąt ABC, którego: lACl=lBCl=34 i lABl=32. Narysowano okrąg
którego średnicą jest
lBCl. Okrąg przeciął boki lACl i lABl odpowiednio w punktach D i E. Wyznacz długości odcinków
lADl , lAEl i pole trójkąta CEB.
9 maj 18:57
Adamm:
![rysunek](rys/132346.png)
cały czas mówię o kątach
zauważ że SEC jest równoramienny
ESB = 2α, BES = 90
o−α, BEC = 90
o
długość boku AE możemy otrzymać z tw. Pitagorasa zastosowanego do
ΔCEB oraz ΔAEC
dalej chyba sobie poradzisz
9 maj 19:08
Adamm: to można było uzasadnić tym że CEB jest kątem wpisanym a BSC jest kątem środkowym,
po prostu nie zauważyłem
9 maj 19:09
Adamm: i bok AD można tak samo policzyć, oczywiście
9 maj 19:10
Kajkoszy: @Adamm dzięki wielkie!
9 maj 19:11