tozsamosci trygonom.
vhazelllxxx: witam, tozsamosci trygonometryczne powie mi ktos jak to zaczac
1)sinα * ( 1sinaα −sinα )= cosα
2) 11−cosα + 11+cosα = 2sin2α
9 maj 18:21
geodeta: ad1. mnożąc sina przez nawias (1/sina− sina) otrzymasz 1−sin2a co daje cos2a ze wzoru
sin2a+cos2a=1
czyli L=P
ad2. ułamki po lewej stronie sprowadzamy do wspólnego mianownika (1−cosa)*(1+cosa) co daje
1−cos2a=sin2a natomiast licznik ma postać 1+cosa+1−cosa po uproszczeniu daje 2 ostatecznie
2/sin2a
czyli L=P
tak chyba wygląda rozwiązanie
9 maj 18:40
vhazelllxxx: okeeeejjj dzieki bardzo juz rozumiem
9 maj 18:48