matematykaszkolna.pl
Matura2k17 Agata: MATURZYŚCI! Jak wrażenia po rozszerzonej matematyce? Jakie macie rady dla przyszłorocznych maturzystów? Może na co zwrócić większą uwagę i tego typu rzeczy emotka
9 maj 17:55
tyokke: uważaj na błędy rachunkowe, reszta to nic trudnego
9 maj 18:02
Wojak: Wg mnie jak ktoś przeleci sumiennie kanał na youtubie PiEduPL i jest w miare ogarnięty to ma szansę na przyzwoity wynik
9 maj 18:08
konwes: nie rób błędów rachunkowych ja zepsułem 2 zadania przed to
9 maj 18:11
Alky: Potwierdzam. Ja przez błędy rachunkowe mam prawie całe zadanie za 7 pkt źle ( mimo, że było to jedno z prostych zadań opytmalizacyjnych wg mnie oczywiście ), bo na początku cośźle napisałem, potem brzydka pochodna i rzydkie r potem szukając błędu w całym chaosie na kartce jak znlazłem na pocz i zacząłem liczyćto zdążyłem tylko zacząć i skończył się czas A takie łatwe 14 %. Teraz może będę miał z 1 pkt z tego
9 maj 19:00
be: Zdecydowanie za mało miejsca. Jakbym o tym pomyślał w czasie nauki to bym się uczył pisać ciasnej i szanować miejsce a jak jest lekki stres, to brakuje tego miejsca..
9 maj 19:05
zef: Błędy rachunkowe ! Przez to również poległem
9 maj 19:07
Rafal: Spokojnie, jeśli ktoś zrobił błąd na początku, ale potem liczył konsekwentnie zgodnie z tym błędem i poprawnie merytorycznie, to możliwe, że straci jedynie 1 punkt.
9 maj 19:09
Wojak: Tyle zadań zrobionych z funkcji kwadratowej z parametrem, a licząc deltę zamiast 6m wziąłem 6 i potem już poleciało.
9 maj 19:12
Jasiek2234: W tym roku drugi raz podchodziłem do rozszerzonej matmy. Według mnie najłatwiejsza od kilku lat. Zrobiłem wszystko, jednak jak zwykle z masą głupich błędów typu zapomniałem przepisać jedynkę itp. A najbardziej boli mnie że zapomniałem uwzględnić jeden przypadek w zadaniu z prawdopodobieństwa( bardzo proste ), wynik wyszedł mi bardzo ładny więc nawet nie zorientowałem się, że coś jest źle
9 maj 19:25
Rafal: "Wynik wyszedł mi bardzo ładny"... No cóż, mi też, więc nawet nie sprawdzałem drugi raz, a jednak tu był błąd.
9 maj 19:27
Alky: Ja przez ładne wyniki skopałem sobie okrągły wynik z podstawy. bo w ostatnim wyszło mi
 209 

, ale uznałem, że to "zbyt skomplikowany " wynik jak na podstawę. Policzyłem
 12 
jeszcze raz ( myląc się gdzieś po drodze ) wyszło mi 5/4 i tak zostawiłem. No ale to tylko podstawa. To się pisze tylko dla siebie emotka
9 maj 19:31
Rafal: No pewnie, matura przecież nie odzwierciedla rzeczywistej wiedzy (no, może różnice powyżej 20% o czymś świadczą), a poza tym − przy dzisiejszym niżu demograficznym 70% z rozszerzenia daje wstęp na większość kierunków.
9 maj 19:33
Adamm: myślę że z moimi ambicjami mógłbym dostać nawet 30 czy 20 procent, i nic by się nie stało na politechnikę i tak przyjmują mnóstwo osób
9 maj 19:37
Księżna Łucja: Całkowicie się zgadzam z Rafałem. Na maturze rozwiązujesz tylko kilkanaście zadań a zakres materiału jest bardzo szeroki więc nie ma co się zadręczać jeżeli coś nie poszło po myśliemotka
9 maj 19:38
Adamm: jeszcze zależy jaki kierunek, ale nie muszę się tym martwić
Rafal: Co więcej, są przypadki osób, które z matury rozszerzonej dostały 90+, a odpadły na analizie na pierwszym roku, więc...
Alky: Może i tak, ale teraz chyba na coś zmienione w związku z tą polityką przyjmowania uczniów ( uczelnie juz nie będą przyjmowały tak dużo osób, bo nie mają już płacone od osoby ) co może się przełożyć na wyższe progi .
9 maj 19:39
Alky: Aczkolwiek dokładnie się nie interesowałem więc nie wiem do końca co i jak
9 maj 19:40
Rafal: OK, prawdziwa katastrofa nadejdzie jutro na rozszerzonej informatyce. Jakieś przewidywania? emotka
9 maj 19:41
Jasiek2234: Z tym przyjmowaniem wszystkich tak bez przesady. Ja próbuję dostać się na informatykę i progi rosną z roku na rok o prawie 10 pkt, a w tym roku jest w dodatku o 20 miejsc mniej niż ostatnim razem. Po cichu liczę że jutrzejszy egzamin z infy będzie trudy i wykończy mi konkurencje XD
9 maj 19:43
Alky: Czy ja wiem. Wydaje mi się, że informatyka jest bardzo schematyczna i teoretyczna, więc jak ktoś się uczył i zrobił ze 3 zadania z accessa i 3 z excela przed maturą to już ma 70 %. Tylko zadanie z programowania wymaga większego myślenia. Pewnie dlatego będę miał max 50 %. Zawsze jak próbowałem się uczyćdo amtury to robiłem 1 zadanie z excela ( o ile w ogóle ) , nudziłem sie i wracałem do tego tydzien pozniej
9 maj 19:44
Rafal: Alky, ja podobnie. No cóż, została jeszcze noc i pół dnia, czas spróbować trochę teorii.
9 maj 19:45
Adamm: horror to będzie fizykaemotka a ja to muszę w dodatku dobrze napisać
9 maj 19:46
Alky: Jasiek na PWr np z 2015 na 2016 progi na 3 kierunki informatyczne wzrosły o 50 pkt
9 maj 19:46
Alky: Rafał na szczęście jest na 14 więc można chwilkę dłużej posiedzieć i pokombinować. Dobrze byłoby dziś zrobić chociaż 1 zadanie z excela i accessa , żeby sobie przypomnieć co jak, bo coś dotychczas mi sie nie udało
9 maj 19:47
Alky: A fizyka tak jak Adamm mówi to będzie pogrom coś tak czuję Zwłaszcza w moim przypadku, ale na szczęście jest zamienna z infą, którą na pewno napiszę lepiej
9 maj 19:49
Jasiek2234: Akurat część praktyczna jest IMO łatwa, prócz jakiejś skomplikowanej symulacji do excela większość zadań jest powtarzalna. Teoria to jest hardcore
9 maj 19:51
Rafal: Alky, jak sądzisz, co może być w zamkniętych (P/F) na teorii? To znaczy, ja i tak pewnie będę strzelał (prawdopodobieństwo trafienia co najmniej 1/16 ), ale może coś warto by przeczytać.
9 maj 19:52
Alky: Myślę, że na pewno pojawią się protokoły sieciowe. To jest chyba co rok. Ew coś z anatomii komputera. Może być też coś z systemów liczbowych, bo to taki standardzik informatyczny
9 maj 19:54
Rafal: A sieci? Dawno nie było, a są w programie.
9 maj 19:55
Alky: Jasiek jeśli coś robiłeo łatwś ta. Tak jak mówię − pod schemat. Problem w tym , że mi się nie chciało np z tego przygotowywać, bo jest to nudne i monotonne... Tyle co robiłem to c++, ale najłatwiej chyba siętam pomylić i zabiera więcej czasu niż access i excel więc na złość chyba zacznę od tego czego nei robiłem
9 maj 19:57
Alky: Tak, myślę, że sieci też mogą być. Trochę to podpiąłem pod protokoły, bo mam to w książce w 1 dziale i uczyłem się tego jednocześnie . Na szczęście jak jeszcze mi się chciało cokolwiek robićnapisałem sobie troche notatek z teorii i ważne algorytmy więc potem przejrzę dla przypomnienia
9 maj 19:59
Rafal: OK, plan jest taki: przejrzeć podstawę programową i wygooglować słowa, których się nie rozumie, rano excel, access, jeden program dla wprawy i do dzieła. Alky, Jasiek, powodzenia!
9 maj 20:00
Alky: Najbardziej jednak nie boję się samej matury, tylko tego, że nagle mi się program wyłączy i wszystko strace, ew , że napiszę tak niezoptymalizowany program, że procesor wybuchnie i poleci cały komputer. Na próbnej tak było, że access się zamykał bez zapisu ...
9 maj 20:01
Adamm: ja też to piszę ale powodzenia emotka
be: Ktoś pisze geografię? emotka
Alky: Ja się teraz pobawię accessem i excelem poki nie zasnę z nudów, a do snu sobie poczytam teorię. Dzięki Rafał wzajemnie emotka Idę walczyć
9 maj 20:02
Alky: Adamm Ty pewnie z matmy 100 ustrzelisz i będziesz ustawiony
9 maj 20:02
Księżna Łucja: Ja piszę geografie,ale bez stresuemotka
9 maj 20:03
AiO: Alky Vax juz jest dawno ustawiony
9 maj 20:04
Księżna Łucja: A fizyka trudna jest?Pytam osoby którzy mają ją w szkole na rozszerzeniu?
9 maj 20:04
be: Ja tez bez stresu. Na geografi trzeba myśleć na maturze bardziej niż na mmatmie (wg mnie emotka
9 maj 20:05
Księżna Łucja: Geografia na logikę.Szczerze to od miesiąca do żadnej książki z tego przedmiotu nie zajrzałem
9 maj 20:06
Omikron: Na maturze z geografii jest bardzo niesprawiedliwa punktacja. Pisałem rok temu i niezbyt dobrze wspominam.
9 maj 20:08
Adamm: Księżna, jak będzie zadanie na logikę, to wystarczy skorzystać z tej swojej matematycznej wiedzy, i nie ma problemu (trochę pomyśleć trzeba, oczywiste) ale jak będzie takie zadanie typowo fizyczne, że tak powiem, to będzie ciężko
9 maj 20:10
be: Omikron czemu nie niesprawiedliwa? Pokusił bym się o stwierdzenie, że bardziej sprawiedliwa niż na matmie, bo nie ma zadań np. za 7 punktow
9 maj 20:13
G: Geografia jest to szeroko pojęte zagadnienie. Nigdy nie wiadomo co tam w arkuszu się znajdzie.Oczywiście są wyjątki jak zadanka z mapkąemotka
9 maj 20:14
be: Te zadania z mapką są żałosne
9 maj 20:14
Księżna Łucja: Jeżeli będą dobrze czytelne mapki to całkowicie się zgadzamemotka
9 maj 20:15
khhhh: Wiecie może, gdzie będzie można po maturze z fizyki sprawdzić rozwiązania? Jakieś forum?
9 maj 20:21
Jasiek2234: A co do teorii z infy, macie jakieś dobre stronki żeby się poduczyć? Zwłaszcza o tych protokołach
9 maj 20:24
Jack: Adamm z tego co pamietam jestes tegorocznym maturzysta, masz duza (az zaskakujaco duza) wiedze z matmy, to co sie fiza przejmujesz ? emotka PS wybrales jakis konkretny kierunek na jakiejs polibudzie czy ci wsio −wno
9 maj 20:25
Omikron: Z geografii chodzi mi o takie zadania, w których trzeba np. odpowiedzieć na 3 pytania i jest za nie 1 punkt. Uważasz to za sprawiedliwsze niż 7 punktów za optymalizacyjne z matematyki, gdzie każdy krok jest punktowany? W ten sposób na geografii tak samo jest oceniany maturzysta, który odpowie poprawnie na 2/3 pytania (0 punktów) i ten który na żadne nie odpowie (również 0 punktów)
9 maj 20:26
po prostu Michał: Adamm to vax?
9 maj 20:27
Adamm: Jack, tak, wybrałem nie chcę tego ciągle mówić, bo potem może ktoś będzie mnie próbował śledzić, czy coś, ale mam konkretny kierunek, to taki kierunek bazujący na fizyce i matmie po prostu chciałbym być dobry z fizyki, ale nie jestememotka chyba zacznę czytać jakieś książki do fizyki przez te 4 miesiące wolnego
9 maj 20:29
be: Aha o to Ci chodzi Omikron. Z geografi i tak mi nic, bo nie interesują mnie kierunki związane z geografia.. Ale z racji 90% podstawy i około 54 z rozszerzenia to może być trochę mało... Life is brutal
9 maj 20:34
Adamm: po prostu Michał, pudło
9 maj 20:36
KimJestVax: kim był Vax
9 maj 20:38
Adamm: nie pamiętam, jestem tu trochę ponad rok
9 maj 20:43
Alky: Vax to olimpijczyk jeśli matematyczny emotka Jedna z tych osób, która będąc w gimnazjum ośmieszyłaby niejednego studenta matematyki emotka
9 maj 21:14
Alky: bez jeśli *
9 maj 21:15
AiO: Adamm nie sciemiaj .
9 maj 21:15
Adamm: ? nie pamiętam każdego właściwie to z tych co już tu się nie pojawiają kojarzę może z 3, 4 osoby
9 maj 21:20
Alky: AiO Po co Vax miałby pisać maturę znowu ? Z tego co wiem jest jakoś na 3 roku studiów mat−inf.
9 maj 21:22
relaa: Daniel był zwolniony z matury z matematyki jako laureat OMa, więc miał 100%.
9 maj 21:28
AiO: Alky ja swoje wiem emotka 3−4 lata temu Vax byl jeszcze w gimnazjum wiec nie moze byc na 3 roku studiow .
9 maj 21:28
AiO: Ale cieszcie sie swoimi wynikami emotka Zycze z calego serca dostania sie na upatrzone kierunki . Powodzenia
9 maj 21:32
Alky: Vax w 2012 pisał egzamin gimnazjalny, więc może być teraz an 2 roku około
9 maj 21:34
Alky: Zresztą Vax ma na imię Daniel, więc nie widzę powodu, żeby nazywał się Adamem
9 maj 21:36
Adamm: jak ja byłem w gimnazjum to się matematyki nawet nie tykałem dopiero coś tak w gimnazjum mnie coś wzięło
9 maj 21:36
Adamm: "coś tak w gimnazjum mnie coś wzięło" w liceum...
9 maj 21:37