Red: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej 1 ≤ |jz−3|≤2
z = x+yj
1 ≤ |j*(x+yj)−3|≤2
1 ≤ |xj−y−3|≤2
√(−y−3)2 + x2
czy tak mam to dalej liczyć?
9 maj 17:44
Adamm:
![rysunek](rys/132344.png)
jz to przesunięcie płaszczyzny o 90
o przeciwnie z ruchem wskazówek zegara
1≤|z−3|≤2 <− czerwony
interpretacja to zbiór okręgów o środkach w punkcie 3, o promieniach od 1 do 2
1≤|jz−3|≤2 to ten sam obszar, ale przesunięty o 90
o zgodnie z ruchem zegara
(względem środka układu współrzędnych) (na niebiesko)
9 maj 17:53
Adamm: "ale przesunięty o 90o zgodnie z ruchem zegara"
przeciwnie, co napisałem wyżej
9 maj 17:53
Red: TO ja już nie wiem bo według mojego prowadzącego wynikiem jest pierścień o środku (0; −3 ) o
promieniach 1 i 2
9 maj 17:57
Adamm: no dobra, niektóre z wniosków były nieuzasadnione
jz jest przesunięciem płaszczyzny o 90o przeciwnie do ruchu zegara, to się nie zmieniło
to co się zmieniło, to interpretacja która mówi że
1≤|jz−3|≤2 można traktować jako takie złożenie, i tak to narysować
jz jest przesunięciem, więc odległość liczby przesuniętej jest taka sama jak oryginalnej, czyli
|jz|=|z|
korzystając z wniosku zapisujemy
1≤|z−3j|≤2
i tutaj już o niczym nie trzeba myśleć, |z−3j| to odległość 3j od z, a z nierówności wiemy
że musi wynosić od 1 do 2
i masz swój pierścień
9 maj 18:18
Red: a takie pytanie czemu punkt −1 jest wykluczony z tego obszaru?
9 maj 18:21
Adamm: inna wersja, możesz myśleć o tym tak
z'=jz i to jest to co narysowaliśmy, zbiór punktów z'
by otrzymać z musimy podzielić przez j, czyli inaczej pomnożyć przez −j, czyli przesunąć
nasz obszar o −90o
9 maj 18:23
Adamm: −1 jest wykluczony z obszaru bo nie spełnia nierówności
nie rozumiem czemu zadane pytanie było takie konkretne
9 maj 18:24
Red: Ok, dziękuje bardzo
9 maj 18:26
Mila:
![rysunek](rys/132349.png)
1 ≤ |jz−3|≤2⇔
1 ≤ |j*(z+3j)|≤2⇔1 ≤ |j|*|(z+3j)|≤2
1≤|z+3j|≤2⇔
1≤|z−(−3j)|≤2
9 maj 20:06