trygonometria
Jan: Obliczy mi ktoś to?
![emotka](emots/1/mruga.gif)
sin
2 (−
136 π) + cos
2 (
74 π) =
Mój problem polega na tym że nie wiem co zrobić z tym minusem przy sinusie i kwadratem :X
9 maj 17:15
sinus:
13 | | π | | 7 | | π | |
| π= 2π+ |
| i |
| π=2π− |
| |
6 | | 6 | | 4 | | 4 | |
sin(−α)= −sinα sin
2(−α)=+sin
2α
| π | |
sin2(2π+ |
| )= sin2(π/6)= (1/2)2=1/4 |
| 6 | |
| π | |
cos2(2π− |
| )= cos2(π/4) = (√2/2)2= 1/2 |
| 4 | |
.................
9 maj 17:25
Xyz: Zobacz,że cos i sin jest funkcją okresową co 2k π
9 maj 17:25
Jan: Dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Już rozumiem
9 maj 17:31