ggf
Emilia: Ile powinno wyjść w tym zadaniu z prawdopodobieństwa z matury?
9 maj 16:30
9 maj 16:39
Emilia: dlaczego? Ω=8*8*8 a zeby iloczyn trzech liczb był podz przez 4 to trzeba rozpatrzyc 3
przypadki:
1° 3 liczny parzyste czyli 4*4*4 (bo mamy 4 liczby parzyste w zbiorze)
2°2 liczy parzyste i 1 nieparzysta czyli 4*4*4 (bo mamy 4 nieparzyste)
3° 1 liczba parzystka i musi to być 4 lub 8(warunek konieczny żeby liczba była podz przez 4)
czyli 3*4*4*2
(bo na 3 miejscach ustawiamy 8 lub 4 i to się tyczy dwóch liczb−8 i 4 więc trzeba pomnożyc
przez 2)
czyli A=suma
i jakoś mi inaczej wyszło
9 maj 16:51
Pytający:
W drugim przypadku nie wybrałaś miejsc, powinno być 3*43.
9 maj 17:07
Emilia: a no fakt
9 maj 17:08
Pytający:
Równie dobrze możesz policzyć:
|A|=83−43−2*3*42 // (wszystkie) minus (same nieparzyste) minus ((2 lub 6) i dwie
nieparzyste)
9 maj 17:10
be: Nie wiecie jak oceniali w tamtym roku? Za samą omegę (512) będzie 1 punkt?
9 maj 17:20
be:
9 maj 17:39