Red: Pochodna 2(cost+jsint)3 czy mógłby mi ktoś z tym pomóc ?
9 maj 15:24
Benny: 6(cost+jsint)2*(−sint+jcost)
9 maj 15:25
Red: no tak, później rozpisuje wzór skróconego możenia i wymnażam te nawiasy i tu się robi problem
9 maj 15:27
Benny: W jakim celu chcesz to wymnożyć?
9 maj 15:28
Red: Żeby mieć część rzeczywistą i urojoną osobno − takie wymagania prowadzącego
9 maj 15:29
Benny: Ok to tak.
| | 1 | |
−sint+jcost=j(− |
| sint+cost)=j(cost+jsint) |
| | j | |
6j(cost+jsint)
3=6j(cos3t+jsin3t)=6jcos3t−6sin3t
9 maj 15:35
Red: na zajęcia wynik ostateczny to = −18 sintcos2 t +6sin3 t + j(18sin2 t cos5 + 6 cos3 t)
9 maj 15:38
Red: w ostatnim nawiasie cost, nie cos5
9 maj 15:39
Red: dobra, poradziłem sobie
9 maj 16:24
Benny: Jak już to j(−18sin2tcost+6cos3t).
To jest to samo, ale mój wynik ładniej wygląda.
9 maj 16:25