Prawdopodobieństwo - kulki
Nati: W pierwszym pudełku mamy 5 kul − 3 czerwone i 2 białe. W drugim 5 kul − 4 czerwone i 1 biała. Z
pierwszego pudełka losujemy jedną kulę i bez patrzenia wkładamy do pudełka drugiego. Jakie
jest prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z drugiego pudełka?
To tak:
Prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy białą z pierwszego 2/5.
Przerzucamy do drugiego pudełka, czyli w drugim pudełku mamy już 6 kul(2 białe)
2/5*2/6=2/15.
Mogliśmy jednak wylosować za pierwszym razem czerwoną 4/5
Przerzucamy do drugiego pudełka mamy 6 kul (1biała)
4/5*1/6=2/15
Wynik 4/15 czy dobrze?
9 maj 13:48
Jerzy:
Za pierwszym razem czerwona: 3/5
9 maj 13:53
Nati: Ajj rozgarnięcie
![](emots/2/kwasny.gif)
Czyli 2/5*2/6=2/15
3/5*1/6=1/10
Wynik 7/30
9 maj 13:56
Jerzy:
9 maj 13:58
Nati: Dzięki!
9 maj 13:58