Jak oceniacie poziom tegorcznej matury rozszezronej ?
MaturaR2017: Jak oceniacie poziom tegorcznej matury rozszezronej ?
9 maj 12:11
Wielomian : Ujdzie
9 maj 12:12
House: nie trudne
9 maj 12:12
Wielomian : Kula pierwszy raz od dawna
9 maj 12:12
MaturaR2017: dwa dowody ?
9 maj 12:14
Wielomian : Była, tyle że było dane pole powierzchni P walca i wyliczyć z tego maksymalny promień wysokość
no i objetosc
9 maj 12:14
Wielomian : Za 6 pkt banalny układ 3 rownan
9 maj 12:15
Wielomian : Wykaz ze z dwoma wzorami skróconego mnożenia
9 maj 12:15
Wielomian : Równanie z parametrem m, łatwe równanie trygonometryczne
9 maj 12:15
Wielomian : Prawdopodobieństwo co koleżanka temat niżej napisała
9 maj 12:16
House: ile wam wyszło w analitycznej równanie okręgu?
9 maj 12:16
Dawid: a chyba 0.25 a b 5/12 ale nie pamietam
9 maj 12:18
Policjant: x2+(u+1/3)2=coś tam
9 maj 12:18
House: mi wyszło jak policjantowi
9 maj 12:19
9 maj 12:21
be: A optymalizacyjne jakie miało być r? √6Pπ ?
9 maj 12:22
Omikron: A kodowane z czego były?
9 maj 12:22
be: Styczna do wykresu
9 maj 12:23
be: A nie, jedno kodowane było. Nie pamiętam
9 maj 12:23
be: Wiem ze mi wyszła 1/8
9 maj 12:23
be: Juz pamiętam. Wielomian z niewiadomą a i podana reszta i ze się dzieli przez x−2
9 maj 12:25
biodro: Ile Wam wyszedl parametr m?
9 maj 12:25
Powała: nie przerobiłem ŻADNEGO zbioru i nie przygotowywałem się z maty i nie umiałem zrobić 3 zadań i
to tych w środku arkusza, więc poziom był mega łatwy i sądzę, że będziecie mieć same setki
to teraz wszyscy na politechniki pójdą
9 maj 12:26
House: z kodowanego było, że wielomian jakiś W(x)=.. przy dzieleniu przez x−1 daje reszte 1 chyba
9 maj 12:26
yht:
2π*r
2+2π*r*h = P
2π*r*h = P−2π*r
2
V = π*r
2*h
| 1 | |
V'(r) = 0 ⇒ |
| *P − 3π*r2 = 0 |
| 2 | |
−3π*r
2 = −0,5P
r
m =
√P/6π
| | | | | P | |
hm = |
| = |
| = |
| |
| 2π*√P/6π | | 2π*√P/6π | | 3π*√P/6π | |
9 maj 12:27
Wojak: A ja liczyłem deltę w optymalizacji..
9 maj 12:33
be: Według mnie zadania były albo bardzo łatwe (wykazywanie nierownosci, ciag, prawdopodobienstwo,
otwarte) ale też te trudniejsze jak ostroslup czy też niestety dla mnie optymalizacja (teraz
widzę, że banał, ale może będą ze 3 punkty)
9 maj 12:38
tade: dla mnie matura średnia, niektóre zadania szły bez zastanowienia w kilku linijkach a niektórych
niestety nie udało mi się zrobić, zabrakło miejsca i troche stres zadziałał
niektóre zadania łatwizna niektóre trudniejsze − brakowało mi pośrednich
9 maj 12:39
be: trygonometria również banalna bo wystarczyło wzor na cos2x a potem podstawić t
9 maj 12:40
biodro: M mi wyszedl zbior pusty...
9 maj 12:43
zef: Pamiętacie wynik z funkcji kwadratowej ?
Mi wyszło m∊(−6,5;−5,5)\{−6}
9 maj 12:46
tade: mi wyszło (−6;−5,5)
9 maj 12:48
Alky: U mnie tak jak u Zefa
9 maj 12:50
maniek: Jest gdzieś już arkusz?
9 maj 12:58
yht:
piłeczki:
Ω = 8
3 = 512
Zauważmy, że wśród kolejnych 8 liczb naturalnych jest:
− dokładnie 2 które są podzielne przez 2 i niepodzielne przez 4 (liczby typu P
2)
− dokładnie 2 które są podzielne przez 4 (liczby typu (P
4)
− dokładnie 4 liczby nieparzyste (liczby typu N)
Zdarzenia sprzyjające:
P
4, N, N → 2*4*4*
3 = 96 (mnożę razy
3 bo mam trzy warianty w ramach tego przypadku:
(P
4, N, N), (N, P
4, N), (N, N, P
4)
P
2, P
2, N → 2*2*4*
3 = 48
P
4, P
2, N → 2*2*4*
6 = 96
P
4, P
4, N → 2*2*4*
3 = 48
P
2, P
2, P
2 → 2*2*2 = 8
P
4, P
2, P
2 → 2*2*2*
3 = 24
P
4, P
4, P
2 → 2*2*2*
3 = 24
P
4, P
4, P
4 → 2*2*2 = 8
A = 96+48+96+48+8+24+24+8 = 352
| A | | 352 | | 11 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| Ω | | 512 | | 16 | |
9 maj 12:59
House: | 1 | | 1 | |
a styczna to y= |
| x− |
| ta ![](emots/2/pytajnik.gif) |
| 2 | | 2 | |
9 maj 13:09
tade: mi tak wyszlo
9 maj 13:12
yht:
zgadza się
9 maj 13:12
Alky: rownanie z cosinusami ? 2/3π , π, 4/3 π ?
9 maj 13:17
maniek: tak,
9 maj 13:17
be: tak
Z ciągami 2 ciągi wyszły? i w obu b=9?
9 maj 13:22
zef: Tak
9 maj 13:22
be: Ktoś zrobił kulą?
9 maj 13:24
be: Ja tylko tyle, że srosunek wysokości małego do dużego to 2/3
![](emots/2/zeby.gif)
Może 1 punkt będzie
9 maj 13:26
martyna: | √6 | |
ja zrobiłam wyszło mi jakieś |
| tyle pominno ? ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| 6 | |
9 maj 13:27
lub: Też tak mam ^^
9 maj 13:29
Jakub: Teraz moja kolej
![emotka](emots/1/mruga.gif)
−>
4892
9 maj 13:30
relaa:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
4x
2 − 6mx + (2m + 3)(m − 3) = 0
ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste x
1 i x
2, przy czym x
1 < x
2, spełniające warunek
(4x
1 − 4x
2 − 1)(4x
1 − 4x
2 + 1) < 0.
Założenie Δ > 0
Δ = 36m
2 − 16(2m
2 − 3m − 9) = 4(m
2 + 12m + 36) = 4(m + 6)
2
4(m + 6)
2 > 0 ⇒ m ≠ −6
(4x
1 − 4x
2 − 1)(4x
1 − 4x
2 + 1) < 0
| Δ | |
16(x1 − x2)2 − 1 < 0 [ (x1 − x2)2 = |
| ] |
| a2 | |
| 4(m + 6)2 | |
16[ |
| ] − 1 < 0 |
| 16 | |
(2m + 12 + 1)(2m + 12 − 1) < 0
| 13 | | 11 | |
(2m + 13)(2m + 11) < 0 ⇒ x ∊ (− |
| ; − |
| ) |
| 2 | | 2 | |
| 13 | | 11 | |
Ostatecznie x ∊ (− |
| ; − |
| ) \ {−6}. |
| 2 | | 2 | |
9 maj 13:43
maniek: Czy w zadaniu optymalizacyjnym trzeba było podać wysokość? Chyba o tym zapomniałem
9 maj 13:44
khhhh: tak, trzeba było podać objętość, wysokość i promień
9 maj 13:45
khhhh: mi się wydaję, że w tym roku jednak było trudniej niż w zeszłym – arkusz z 2016 robiłem kilka
dni temu i przeleciałem przez niego jak strzała, a tutaj 3 godziny były w sam raz
z drugiej strony może to być wina stresu, no i maturzyści zawsze mówią, że trudniejszy niż w
zeszłym roku
9 maj 13:52
maniek: Ja poległem na kuli, dowodzie z trójkątem i prawdopodobieństwem. No i nie zapisałem wysokości
w ostatnim zadaniu. Reszta chyba dobrze
9 maj 13:54
maniek: Ma ktoś już arkusz?
9 maj 13:55
khhhh: jak wpiszesz w gugiel "Matura 2017: Matematyka [ROZSZERZENIE]" to znajdziesz
9 maj 13:57
maniek: dzięki, mam
9 maj 13:59
be: Dowód wam tak wyszedł?
(xy − 2) + (x − y)2 + (x − y)2 > 0
?
9 maj 13:59
be: Do kwadratu ten pierwszy nawias
9 maj 14:00
jc: Z podzielnością przez 4 proponuję od wszystkich możliwości odjąć
przypadki, kiedy mamy wynik niepodzielny przez 4.
83 − 43 − 3*2*42 = 352
wszystko − iloczyn 3 nieparzystych − iloczyn 2 nieparzystych i 2 lub 6 (2 lub 6 mozemy
postawić na 3 sposoby)
9 maj 14:00
prsa: be, wolfram pokazuje ze Twoj wynik po przemnozeniu daje takie same liczby jak w danych
Czyli jestli przy (xy−2)
2 −> dales kwadrat to jest OK
9 maj 14:03
khhhh: be, też tak dowód wyszedł, no i jeszcze napisać, że (x−y)2 zawsze będzie większe od zera dla
x≠y
9 maj 14:03
be: Tak dałem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I jeszcze odpowiedni komentarz, bo nie było tam znaku ≥. Bez komentarza by się
mofli przyczepić
9 maj 14:04
prsa: A jakie mialby wyjsc liczby w ciagu art. i geom? pamieta moze ktos tylko b=9 mi sie cos
przypomina
9 maj 14:08
be: pierwszy ciag 5 9 13
drugi coś z ulamkami przy czym b również 9
9 maj 14:09
be: A dowód w planimetri jak zrobiliscie?
9 maj 14:10
I'm afraid: | 1 | | 1 | |
drugi chyba a=15 |
| b=9 c=2 |
| chyba |
| 2 | | 2 | |
9 maj 14:11
khhhh: a=2,5, b=9, c=15,5 albo a=5, b=9, c=13
9 maj 14:11
yht:
![rysunek](rys/132339.png)
P
ABE + P
BEC = P
ABC
1 | | 1 | | 1 | |
| c*BE*sin(β/2) + |
| a*BE*sin(β/2) = |
| a*c*sinβ |
2 | | 2 | | 2 | |
β/2 = α
1 | | 1 | | 1 | |
| c*BE*sinα + |
| a*BE*sinα = |
| a*c*sin(2α) |*2 |
2 | | 2 | | 2 | |
c*BE*sinα + a*BE*sinα = a*c*sin(2α)
c*BE*sinα + a*BE*sinα = 2a*c*sinα*cosα |:sinα
c*BE + a*BE = 2a*c*cosα
BE(a+c) = 2a*c*cosα |:(a+c)
ale siedząc w sali raczej bym tego nie wymyślił
9 maj 14:13
khhhh: ten pierwszy ciąg odwrotnie, czyli tak jak napisał I'm afraid
9 maj 14:13
Rafal: Co do planimetrii: twierdzenie o dwusiecznej +2 x twierdzenie cosinusów.
9 maj 14:13
9 maj 14:16
Adamm: a=2,5, b=9, c=15,5
ale
a−2, b, 2c+1 nie jest geometryczny
![](emots/2/jezyk1.gif)
jeśli chodzi o mnie, przeczytałem że iloczyn ma być równy 4, więc...
i nie zabrałem −6 od nierówności
9 maj 14:19
Wojaj: Schematyczna była ta matura. Wg mnie do stracenia były punkty tylko z tej kuli, moze z
prawdopodobieństwa
Pierwsze 8 zadań zrobilem w 20 minut
9 maj 14:20
Wojaj: Jest geometryczny Adamm
9 maj 14:21
Adamm: 0,5, 9, 32 ?
nie jest geometryczny
9 maj 14:22
Wojaj: Faktycznie, sorry.
No to pułapkę zrobili. Ale to chyba 1 punkt?
9 maj 14:22
Adamm: właśnie, szkoda że pułapkę zauważyłem, ale samemu sobie kłody pod nogi kładę...
9 maj 14:23
be: A ogółem jak Ci poszło Adamm
9 maj 14:24
Adamm: wszystko zrobiłem, chyba dobrze
koło 90 myślę że będzie
9 maj 14:25
Dawid: A w tym zadaniu zamkniętym z kątem wpisanym to 52,5 ?
9 maj 14:26
Adamm: tak
9 maj 14:26
be: Tak. Miałes tam dwa trojkaty charakterystyczne
Kat w środku to 60 + 45
A alfa był połowa
9 maj 14:27
be: To gratuluję Adamm
9 maj 14:28
Dawid: Adam, a jak Ci wyszło w wyznaczeniu równania okręgu?
Co tam trzeba było w ogóle zrobić?
Ja podmieniłem środek do tej prostej, czyli S(x, rownanie prostej)
potem do za a i b do rownania okregu i 2 punkty podstawilem, czyli wyszly mi 2 rownania z 2
niewiadomymi, a oraz r
nie wiem czy mam to dobrze
9 maj 14:28
Dawid: Jeszcze w tym ostatnim zadaniu się pogubiłem i nawet nie zdawałem sobie sprawy, że dadzą tak
niejasne zadanie z liczbą "P" ... Dopiero po wyjściu mnie oświeciło, że wynik też mógł wyjść
r+p ileś tam, eh
9 maj 14:29
Adamm: (x−x0)2+(y−y0)2=r2
podstawiasz 2 punkty, odejmujesz i dostajesz funkcję liniową
i potem z punktu przecięcia tych dwóch prostych dostajesz x0, y0
r można było ostatnie policzyć
9 maj 14:30
be: A w ogóle jak miało wyjść?
| 1 | | 189 | |
U mnie x2 + (y − |
| )2 = |
| Ale chyba coś źle promien |
| 3 | | 9 | |
9 maj 14:30
Adamm: 289/9
9 maj 14:31
Dawid: Pamiętasz ile wyszła pierwsza współrzędna środka?
9 maj 14:31
Adamm: to co be pisze, tylko promień ten co podałem
9 maj 14:32
relaa:
Zadanie z ciągiem
a = 5 ∧ b = 9 ∧ c = 13
lub
| 31 | | 5 | |
a = |
| ∧ b = 9 ∧ c = |
| . |
| 2 | | 2 | |
9 maj 14:32
Dawid: Średniawka ta maturka mi poszła, jutro liczę na 70% z informatyki, ostatnia szansa @@
9 maj 14:32
be: Adamm, czyli dobrze mi wyszło.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Pomyłka nie 189 tylko 289
9 maj 14:33
Metis: No to dostaliście piękny prezent od CKE
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zadania według mnie przynajmniej pod względem obliczeń nieporównywalne do matury z 2016.
Pierwsze 7 zadań to darmowe punkty. Podobnie dwa ostatnie − schemat i rozwiązanie kilku
układów, za ogromną ilość punktów.
9 maj 14:37
jc: Metis, w danym roku to ma niewielkie znaczenie.
9 maj 14:46
Metis: Masz racje
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
czekam na statystyki
9 maj 14:48
yht:
![rysunek](rys/132341.png)
Zadanie z kulą:
a = 6
LS = SJ = SK =
R
NK =
h
NS = h−R
z pitagorasa w ΔNKM:
NK
2 + KM
2 = NM
2
H
2 + KM
2 = NM
2
H
2 + 3 = 27
H
2 = 24
H = 2
√6
z pitagorasa w ΔNSJ:
SJ
2 + NJ
2 = NS
2
R
2 + 12 = (2
√6−R)
2
R
2 + 12 = 24 − 4
√6R + R
2
4
√6R = 12
| 8 | |
Ostrosłup A'B'C'N jest podobny do ostrosłupa ABCN i k3 = |
| |
| 27 | |
SN = NK − KS
SN = H − R
SP = SN − NP
| 3√6 | | 4√6 | | 9√6 | | 8√6 | | √6 | |
SP = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
9 maj 14:50
Wojak: Za dojście do NJ=2
√3 będzie punkt?
9 maj 14:57
be: Adamm, w ciągach chyba nie trzeba było jednak odrzucać tego jednego, oba są poprawne
9 maj 15:20
Marcin: Za najprostsze uważam zadanie z ciągami, równanie okręgu też nietrudne (choć chyba popełnilem
błąd obliczeniowy), równanie trygonometryczne to też był banał. Za najtrudniejsze uważam
zadanie z kulą w ostrosłupie, ostatnie zadanie z pochodną (przez to że pole było niewiadomą ze
stresu było strasznie ciężko wszystko dobrze policzyć) i osobiście typuję też
prawdopodobieństwo − schematycznie łatwe, ale mnóstwo opcji do wzięcia pod uwagę.
9 maj 15:29
Mila:
Zadanie z czworościanem:
| 2 | |
k= |
| − skala podobieństwa ostrosłupów |
| 3 | |
H− wysokość danego czworościanu o krawędzi a=6
| 1 | |
R= |
| H − promień kuli wpisanej |
| 4 | |
h− wysokość czworościanu odciętego
d− odległość środka kuli od płaszczyzny π
R+d+h=H
======
9 maj 15:35
khhhh: co
9 maj 15:35
Marcin: Przy czworościanie zrobiłem do momentu, w którym musiałem obliczyć promień okręgu − skąd
wiadomo, że wynosi 1/4H? Resztę mam policzoną, tylko brakuje promienia i roozwiązania do końca
9 maj 15:42
typek: czy jeśli usuwałem niewymierności z mianownika w zadaniu optymalizacyjnym to stracę punkty? w
sumie wynik ten sam, tylko troszeczkę inaczej zapisany
9 maj 15:49
tyokke: Mam pytanie, w zadaniu maturalnym z czworoscianem, policzylem cale zadanie, tylko zamiast skali
podobienstwa ostroslupow napisac 2/3, to napisalem 1/3, ile punktow moge miec za to uciete
skoro zadanie jest za 4 punkty, a mi zamiast
√6 wyszło 5√6
6 6
9 maj 15:51
be: Właśnie, skąd to 1/4 H?
9 maj 15:52
I'm afraid: tyokke około 2−3 pkt
9 maj 15:54
tyokke: @I'm afraid, ale uciete, czy tyle dostane?
9 maj 15:56
bhi: Jaki wynik wyszedł w równaniu trygonometrycznym? Były 2 opcje i cosx=−1 dla π, a druga
sprzeczna?
9 maj 16:02
9 maj 16:14
9 maj 16:26
Omikron: Makler coś nie pisze, mam nadzieję że mu dobrze poszło
9 maj 16:34
PrzyszlyMakler: Dziękuję, że się martwisz.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Musiałem ochłonąć.
9 maj 16:51
PrzyszlyMakler: x2y2+2x2+2y2−8xy+4 > 0
(xy−2)2 + 2(x−y)2 > 0
bla bla komentarze, dobrze zrobione przekształcenia?
9 maj 16:53
Ajtek:
Rozszerzenie na kolana nie powaliło.
9 maj 16:53
Emilia: dla mnie najgorsze były te zadania na uzasadnienie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
z tym trójkątem robiłam za pomocą
twierdenia cos a potem parze w odpowiedziech i to można było zrobić korzystając ze wzroru na
pole trójkąta−teraz mi się to wydaje łatwe jak nie wiem co
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale trzeba było wpaść na taki pomysł
9 maj 16:53
Emilia: oczywiście nie udało mi się tego zrobić z twierdzenia cos
9 maj 16:54
khhhh:
![rysunek](rys/132343.png)
z twierdzenia cosinusów też można było bo ja tak zrobiłem
tw. o dwusiecznej:
x
2=a
2+z
2−2az*cosα
y
2=c
2+z
2−2cz*cosα
x2 | | a2+z2−2az*cosα | |
| = |
| |
y2 | | c2+z2−2cz*cosα | |
a
2(c
2+z
2−2cz*cosα)=c
2(a
2+z
2−2az*cosα)
a
2c
2+a
2z
2−2a
2cz*cosα=c
2a
2+c
2z
2−2ac
2z*cosα
z
2(a
2−c
2)=2acz(a−c)cosα
z
2(a−c)(a+c)=2acz(a−c)cosα
potem zorientowałem się, że żeby podzielić przez (a−c) trzeba założyć, że a≠c, więc obliczyłem
jeszcze z dla przypadku, gdy a=c (jest to wtedy wysokość trójkąta równoramiennego, więc jest
to banalne)
wiem, że przekombinowane, ale coś takiego wymyśliłem, a nie miałem czasu żeby zastanawiać się
nad ładniejszym rozwiązaniem
9 maj 17:06
Emilia: dosyć kiepsko napisałam tą maturę a jestem dobra z matematyki
9 maj 17:11
tyokke: Moim zdaniem matura na poziomie, zrobilem wszystkie zadania, niedokonczylem tego dowodu
geometrycznego, zle zrobilem kombinatoryke, no i bledy rachunkowe, myslalem ze bede mial ponad
90%, teraz liczę na 70% ze względu na te błędy...
9 maj 17:16
9 maj 17:16
Wojak: Matematyka podstawowa na 100 i rozszerzona na 50 to tak naprawdę na większosc kierunkow się
dostaniecie
9 maj 17:21
PrzyszlyMakler: Zerkniecie 16:53?
9 maj 17:22
9 maj 17:26
mikler:
Makler
9 maj 17:27
PrzyszlyMakler: nie patrzyłem @khhhhh a na interii gościu zrobił inaczej ode mnie, ale dizęki, już wiem.
9 maj 17:29
relaa:
Zależy też jaki komentarz dałeś.
9 maj 17:34
Maryla27: Zadanie 11
Piłeczkę losujemy "z pudełka" i zwracamy "do urny". ?
9 maj 17:37
khhhh: jakby nie patrzeć urna może być pudełkiem
9 maj 17:39
Maryla27: ...albo innym pojemnikiem i wtedy bez zwracania.
9 maj 17:40
Omikron: Makler, a jak ogólnie oceniasz?
9 maj 17:58
PrzyszlyMakler: Moim zdaniem trudniejsza niż rok temu. Jak robiłem zeszłoroczną w tym roku (około miesiąc temu)
to nie umiałem jedynie zadania z analitycznej. W tej prawdopdoboieństwo mi się nie podobało
[nie wpadłem na przeciwne], stereometria (zeszloroczną stereo zrobiłem) no i planimetria, ale
planimetria była łatwa, zapisałem tw. o stycznej i dwa tw. cosinusów, ale zamiast podzlić, to
odejmowałem. Poprawić− poprawiłem. Dostać się− dostanę. Ale czuję taki niewyobrażalny zawód.
Prawdopddobnie przystapię jeszcze raz za rok dla ambicji.
9 maj 18:21
Adamm: PrzyszlyMakler, nie ma sensu tracić głowę dla ambicji
będziesz tracił tylko swój cenny czas dla takich głupot
9 maj 18:31
PrzyszlyMakler: @Adamm, nie mam zamiaru się przygotowywać, bo materiał mam naprawdę porzadnie opanowany. Pójdę
"na żywioł" i mam nadzieję, że będzie lepiej. Przerobiłem wszystkie arkusze z ostatnich 4 lat
ze wsztystkich wydawnictw, próbne, czerwcowe, majowe, techników, i na palcach jednej ręki
policzyłbym wyniki poniżej 80, a tutaj zawód, bo zepsułem zadanie z okręgiem, bo przeczytałem,
że te punkty są styczne... także liczę je sobie na 0. I wynik to będzie coś ok. 70%.
9 maj 18:53
Adamm: PrzyszlyMakler, ja nawet tego nie sprawdzałem, a skończyłem przed czasem
trochę szkoda, bo popełniłem parę tragicznych błędów, ale życia mi to nie zmieni
myślę że ty powinieneś myśleć tak samo
9 maj 18:55
Księżna Łucja: Dzisiaj zadania były albo bardzo proste albo dość skomplikowane.
Ciągi,trygonometria,równanie okręgu chyba najłatwiejsze punkty i to w sporej ilości.
Ale zadanko bodajże kula wpisana w czworościan to jedna wielka ściana(piszę z perspektywy osoby
która nie miała rozszerzenia w szkole)
9 maj 18:55
PrzyszlyMakler: też tak uważam. Były 4 zadania bardzo łatwe i ze 4 znacznie trudniejsze. Ale cóż, było minęło.
Ten okrąg to ubolewać będe do przyszłego roku albo dłużej, ale cóż. Ważne, że się udało, na
przekór całemu światu, bym rok temu poszedł na "cokolwiek" na studia.
9 maj 19:00
Omikron: A po SGH perspektywy duże, także tak czy inaczej gratuluję. Jakbyś miał jakieś pytania
dotyczące SGH to pisz
9 maj 19:03
be: Makler a na ile napisałeś podstawę?
9 maj 19:04
Martin: Głupie błędy i zostałam z wynikiem w okolicach 70%... Łatwiej będzie mi resztę na kasie liczyć
9 maj 19:13
PrzyszlyMakler: Omikron A skąd Ty masz informacje o SGH? Jak masz gg to napisz 45554187
9 maj 19:14
PrzyszlyMakler: Podstawa 100
9 maj 19:14
Omikron: Studiuję na SGH
9 maj 19:15
Metis: Mamy podobne podejście do takich spraw
Adammm
9 maj 19:16
PrzyszlyMakler: Omikron, napiszesz na gg? Pewnie że mam pytania
9 maj 19:18
Wojak: Ale chodzą słuchy, że matura była trudna.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wiadomo, że od osób, które siedzą na forum
matematycznym się tego nie usłyszy. Ale jeśli rzeczywiscie dla wielu osób trudna, to może
będą niskie wyniki. Liczy się przecież porównanie do ogółu
9 maj 19:18
Omikron: Napiszę jak do domu wrócę
9 maj 19:19
Adamm: porównując to z maturą próbną Pazdro z którą miałem styczność,
to była ona strasznie łatwa
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(może to nie było Pazdro, w sumie nie pamiętam)
9 maj 19:20
PrzyszlyMakler: Ok. Dziękuję, że zaoferowałeś
9 maj 19:20
Omikron: Wojak, co roku ogół maturzystów mówi że trudna, więc tak raczej wniosków co do progów się nie
wyciągnie.
9 maj 19:21
Jasiek2234: Poziom trudności widać dopiero na wykresach wyników, które udostępnia cke.
9 maj 19:48
Wojak: Czyli dopiero lipiec. Ehh ciężko będzie tyle wytrzymać
9 maj 19:53
Marcin : Wg mnie była trudniejsza niż rok temu i to o dużo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
pozdrawiam
9 maj 21:22
AiO: A swistak mowi
niemożliwe
9 maj 21:24
Behemot: Czytałem dzisiaj jakiś tam artykulik, nawet nie wiem gdzie, w którym wypowiadał się jakiś
profesor na temat tegorocznej matury. Powiedział coś w stylu, że ludzie którzy mają 80%+
powinni sobie w miare przyzwoicie poradzić na studiach. To ja chyba sobie pozamiatam podłogi.
9 maj 22:58
Mila:
A ile masz kotku?
9 maj 22:59
Behemot: Coś koło 70, ale raczej troszkę mniej. Zwaliłem zadanie z parametrem i pewnie będzie za nie 0
punktów, znając sposób, w jaki tego typu zadania oceniają. Nie dałem założenia x
1<x
2 czy coś
takiego.
9 maj 23:14
Mila:
Pouczysz się w wakacje i dasz radę.
Na pewno dostaniesz się tam , gdzie chcesz, 70% to dobry wynik.
9 maj 23:20
Behemot: Ta, pouczę się w wakacje...
9 maj 23:25
Behemot: Nie narzekam na te procenty, fizykę jeszcze jakoś napiszę i powinno być dobrze.
9 maj 23:30
Marcin : Mila a Ty ile będziesz miała ?
9 maj 23:39
Metis: 100 %
10 maj 00:34
.......: | P | | √P | |
czy jak napisałem w ostatnim √ |
| = |
| =r jest poprawne |
| 6π | | √6π | |
11 maj 15:29
TakieFajne: Jasne
11 maj 15:32
.......: dzięki
11 maj 15:32
behroror: Ta matura jest bardzo prosta w porównaniu z maturą z ubiegłego roku. Tak jak ktoś pisał wyżej :
"prezent od ...". Moim zdaniem łatwo było uzyskać min. 90% z tegorocznej matury.
Chemia i biologia również była BANALNA.
11 maj 16:02
Kaga: Przecież chemii i biologii nie pisano jeszcze
11 maj 16:20
PrzyszlyMakler: Kaga, nie karm trolla
11 maj 16:37
behroror: Tzn. ja pisalem swoją kilka lat temu. Ktoś mi pokazywal arkusz dzień temu , a to był pewnie z
tamtego roku. Sorki xd.
Nie jestem na bieżąco i zapomniałem kiedy są matury.
11 maj 16:48
Kaga: Spoko
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ogólnie to trudność to pojęcie względne i ciężko powiedzieć co kiedy jest trudniejsze
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dla ludzi z matematyka pisz wszystko jest łatwe, ale tak to jest
11 maj 16:59
Alky: behroror tak jak Kaga pisze "trudność to pojęcie względne". Według mnie na przykład matura
z ubiegłego roku była bardzo łatwa i tylko 1 zadanie sprawiło mi problem. To był bodajże
jakiś dowód z planimetrii. Ta jak na moje była w porównaniu do ubiegłorocznej cięższa.
11 maj 17:55
Alky: Choć i ta ta jakoś specjalnie trudna nie była, a zadanie z optymalizacji było generalnie jednym
z łatwiejszym jakie widziałem ( jeśli chodzi o te maturalne). Wszsytko podane, tylko trzeba
sięna literkach pobawić. To chyba miało być tą trudnością. Tak czy inaczej i tak jestem
specjalny i się gdzieś na początku pomyliłem, potem wszsytko skreśliłem i zacząłem liczyć od
nowa, ale brakło mi czasu więc nawet z tego −5 lub −6 pkt
![emotka](emots/1/papa.gif)
... ALE BAWIŁEM SIĘ
SZAMPAŃSKO
11 maj 18:00
Omikron: Ja uważam, że poziom podobny do ubiegłorocznego rozszerzenia, więc jak widać każdy ma inną
opinię
11 maj 18:02
Bogdan:
![rysunek](rys/132414.png)
Proponuję takie rozwiązanie zadania z czworościanem (oznaczenia jak na rysunku),
to jest szkic rozwiązania, pominąłem komentarze i wyjaśnienia.
| 1 | |
Skala podobieństwa k = 3√8/27 = 2/3, r = |
| *6√3 = √3 |
| 6 | |
| 2√6 | |
3h = √ 9r2 − r2 = √ 27 − 3 = 2√6, h = |
| |
| 3 | |
| 8r | | √6 | |
Pole trójkąta ABC: PΔ = 3h*r = 2√6*√3 i PΔ = |
| *R = 4√3*R ⇒ R = |
| |
| 2 | | 2 | |
| 2√6 | | √6 | | √6 | |
x = h − R = |
| − |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
11 maj 18:46
AiO: dziekuje Bogdan
Ladne rozwiazanie . Sie przyda do matury .
11 maj 19:03
Rafal: Co do zadania z czworościanem: można też było sobie przypomnieć, że środek kuli wpisanej leży
na przecięciu wysokości, a te przecinają się w stosunku 3:1. Płaszczyzna π dzieli jedną z
wysokości na odcinki w stosunku 2:1. Wystarczy więc jedynie policzyć długość tej wysokości i
poodejmować długości odpowiednich odcinków.
11 maj 19:03
Mila:
11 maj 19:26
.-): matura była w miarę prosta ale i tak obleje ją tyle ile statystycznie oblewa
11 maj 20:26