Macierz odwrotna
kulaszka: mamy dane dwie macierze kwadratowe A i B dowolnych rozmiarów, gdzie wyznacznik det(A) * det(B)
= 0.
Oceń prawdziwość zdań:
1) Macierz odwrotna (AB)−1 nie istnieje
2) (A + B)(A − B) = A2 − B2
Co do 1) to myślę, że m. odwrotna nie istnieje, bo jeśli det(a) * det(b) = 0 to jeden z
wyznaczników albo oba muszą być równe 0 i wtedy nie można obliczyć macierzy odwrotnej?
a w 2, nie wiem niestety jak się zabrac
9 maj 03:29
Jack: 1. det(A)*det(B) = det(AB) (z tw. Cauchyego)
Skoro det(AB) = 0 to nie mozna wyznaczyc macierzy odwrotnej.
Wiec.masz racje − nie mozna.
9 maj 08:10
kochanus_niepospolitus:
2) zauważ, że:
L = (A+B)*(A−B) = A*A − A*B + B*A − B*B
L = P ⇔ A*B = B*A
9 maj 08:27
Jack: 2) rozpisalem sobie dwie macierze 2na2 gdzie w jednej wyznacznik jest rowny zero
no i eyszlo ze sie nie zgadza
9 maj 08:32
kochanus_niepospolitus:
Jack ... wystarczy pokazać, że istnieją takie dwie macierze (z czego jedna posiada det = 0), ze
A*B ≠ B*A
o co nie jest trudno
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
[ 1 2 ] [ 1 0 ]
[ 3 5 ] [ 0 0 ]
Co by się dużo nie trzeba było naliczyć
9 maj 08:35
Jack: Tak...prawdwa... Ale nie wpadlem na to na poczatku
9 maj 08:46
kulaszka: kochanus niepospolitus, w Twojej pierwszej odpowiedźi P i L to odpowiednio prawa i lewa str?
9 maj 12:09
kulaszka: aa okej, wszystko jasne. Dzięki Wam bardzo!
9 maj 12:24
kulaszka: Ale jak sobie rozpisalam to mam maly problemik:
(A + B)(A−B) = A2 − AB + BA − B2 = A2 + B2
L P
i jak teraz sobie poprzenoszę, to będzie:
A2 − AB − B2 = A2 − BA + B2
no i moje pytanie czy równość tego rownania zależy także od tego że po L str mam −B2 a po
P str mam +B2 i dlatego tez ta równość nie zajdzie, bo jest −B2 po lewej a + B2 po prawej?
Czyli nie tylko zależy od tego, że AB ≠ BA ale, że −B2 ≠ B2 ?
9 maj 12:37
Pytający:
Przecież w poleceniu masz po prawej A
2 − B
2... chyba że źle przepisałaś przykład.
9 maj 12:50
kulaszka: nie było pytania, sorki. faktycznie walnęłam się w notatkach
9 maj 18:55