podzielnosc i ciagi
walec: Ile jest czterocyfrowych liczb naturalnych, kt´ore nie saι podzielne ani
przez 9, ani przez 12?
obliczylem ile jest liczb o 1000−9999 −−−>9000
obliczylem ile z nich jest podzielnych przez 12 −−−>1000
obliczylem ile z nich jest podzielnych przez 9 −−−−>750
cos mi mowi zemy zrobic cos jeszcze z nww tych licz ale co ?
8 maj 23:53
stożek:
podzielne przez 9 −− 1000 liczb
podzielne przez 12 −− 750 liczb
odjąć podzielne przez 36 −− 250 liczb
9000 − 1500= 7 500 takich liczb
9 maj 00:11
walec: pytanie zasadnicze dlaczego mam odejmowac te podzielne przez 36 ?
Nie rozumiem tego właśnie
![](emots/2/kwasny.gif)
np 1008 jest podzielne przez 36 ale tez prez 12 a ja mam znalezc
takie ktore nie sa podzielne przez 12 i 9 wiec jesli odejmuje te 250 to zostaja mi wtedy
liczby 4cyfrowe podzielne przez 12 i 9
9 maj 00:16
stożek:
9,18,27,36,45,54,63,72,..
12,24,36,48,60,72,....
podzielne przez 36 są liczone dwukrotnie
dlatego należy je odjąć
9000− ( 1000+750)−250 =
9 maj 00:23
powrócony z otchłani:
Od wszystkich liczb odejmujesz te podzielne przez 9 i te przez 12. W tym momencie dwukrotnie
odjales te liczby ktore sa podzielne przez 3*3*4 (czyli przez 9 i przez 12)
Zauwaz to na takim przykladzie:
Ile jest liczb w zakresie od 1 do 10 ktore nie sa podzielne przez 2 ani przez 3
1) podzielnych przez 2 jest 5 liczb
2) podzielnych przez 3 mamy 3 liczby
I powiedzmy ze tylko to rozpatrujesz:
10 − 5 − 3 = 2 ... czyli tylko dwie liczby nie sa podzielne przez 2 i przez 3
No to sprawdzmy: 1, 5, 7 <−−− hmmm nie no, wyszlo wiecej, dlaczego ... a dlatego wlasnie ze
dwukrotnie odjales liczbe 6 ... najpierw jako liczbe podzielna przez 2, a nastepnie jako
liczbe podzielna przez 3.
Rozumiesz teraz?
9 maj 00:27
powrócony z otchłani:
Stozek ... te −250 winno byc w nawiasie
9 maj 00:30
stożek:
Jasne ,że tak sorry ... ( źle mi się nawias wpisał
9 maj 00:32
stożek:
Myślę,że "walec" to zauważył
9 maj 00:34