równanie z jedna niewiadoma
ejsi1: Rozwiąż równanie:
x3−3x+1=0
8 maj 23:30
kochanus_niepospolitus:
sprawdź jeszcze raz czy aby na pewno tak wygląda to równanie
8 maj 23:44
ejsi1: tak
8 maj 23:45
kochanus_niepospolitus:
to na poziomie liceum, a i nawet studiów tego nie rozwiążesz
8 maj 23:47
ejsi1: ok, to wtedy podam te przybliżone wartości, które mi podaje komputer
8 maj 23:53
mati:
g(x)=x
3+1
h(x)=3x
Równanie ma trzy rozwiązania
9 maj 00:27
Adam: 2cos(2π/9), 2cos(8π/9), 2cos(14π/9)
9 maj 06:57
Adam: myślę że miło jest wiedzieć na co patrzysz
9 maj 07:02
Mariusz:
kochanus jak porówna wielomian z dwumianem Newtona to
dostanie układ równań który przekształci we wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
Jeżeli trójmian kwadratowy będzie miał ujemny wyróżnik to wtedy
gdyby chciał rozwiązywać metodą algebraiczną musiałby wejść w zespolone
ale można zrezygnować z metody algebraicznej i skorzystać z trygonometrii
Kochanus nie przesadzaj zdaje się że nawet w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego
jest szkic rozwiązania
9 maj 10:34
Mila:
x
3−3x+1=0
| | −3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=−1+ |
| =− |
| <0 równanie ma 3 rozwiązania rzeczywiste. |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | α+2kπ | |
xk+1=2√−(−3)/3*cos |
| , k∊{0,1,2} |
| | 3 | |
| | α | | 3 | | 1 | | 2π | |
x1=2cos |
| i cosα= |
| , ⇔cosα=− |
| ⇔α= |
| |
| | 3 | | −6 | | 2 | | 3 | |
możesz sprawdzić w wolframie, czy te liczby spełniają równanie.
9 maj 14:35