rozkład
hazard:
Rozkład na ułamki proste
| | 1 | |
czy mogę to skrócić do |
| ? |
| | s+1 | |
8 maj 22:37
dociekliwy:
Tak.
8 maj 22:40
hazard:
Mam jeszcze takie coś
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /(s+1)(s+2)(s+2) |
| (s+1)2(s+2) | | s+1 | | (s+1)2 | | s+2 | |
A(s+1)+B(s+2)+C(s+1)
2=1 ?
8 maj 22:57
Mila:
A*(s+1)*(s+2)+B*(s+2)+C*(s+1)2=1
s=−1
B*(−1+2)=1
B=1
s=0
A*2+1*(2)+C*1=1
2A+C=−1
s=1
podstaw i rozwiąż układ równań.
8 maj 23:10
hazard:
Mila a czemu przy B nie ma B(s+1)(s+2) tylko samo s+2? i czy przy c nie powinno być c(s+1)3?
8 maj 23:13
hazard:
I czy pierwsza część postu jest prawidłowa 22:57
8 maj 23:13
Mila:
Napisz każdy ułamek osobno i pomnóż przez (s+1)2*(s+2) , potem upraszczaj.
8 maj 23:26
hazard:
Dziękuję Pani, wiem gdzie był błąd!
8 maj 23:29
Mila:
8 maj 23:41