Dowód w prawdopodobieństwie (wzór pomocniczy)
Karolina: Mam problem. niech mi to ktoś sensownie wyjaśni.
Byłam na korkach i dostałam taki wzór: P(B)=P(A∪(B/A))
Czy to jest poprawne? Bo coś mi się nie zgadza,
8 maj 21:54
g: A∪(B/A) = A∪B
w ogólności P(B) ≤ P(A∪B) ale może chodzi o to żeby powiedzieć kiedy zachodzi równość.
równość zajdzie gdy P(A) = 0, w szczególności gdy A jest zdarzeniem niemożliwym.
8 maj 22:08
Poloniusz: g, niekoniecznie
co gdy A⊂B ?
8 maj 22:23
g: masz rację, wtedy też.
8 maj 22:26