Zadanie
1551: Na ile sposobów można rozdać 4−osobowej rodzinie 11 różnych prezentów?
Czy będzie to po prostu 11*10*9*8=7920 czy coś pominąłem ?
8 maj 21:47
1551: A czyli jednak nie będzie tak − bo nie jest napisane, że każdy ma dostać jeden prezent. Czy
ktoś mógłby pomóc ?
8 maj 21:48
Janek191:
A może
N = 411 ?
8 maj 21:55
1551: To chyab również nie będzie poprawne, ponieważ z tego wychodzi N=4*4*4*...*4 czyli zakładamy,
że każdy prezent zostanie rozdany. Tak mi się wydaje.
8 maj 21:57
1551: Z treści zadania wynika, że każdy prezent powinien zostać rozdany − jeżeli tak to rozwiązanie
Janka powinno być dobre, prawda ? Mógłby ktoś pomóc ?
8 maj 22:16
Alky: Chyba nie bo rozwiazanie janka mowi : pierwszy przezent moga dostac 4 osoby 2 moga dostac 4
osoby ..... Teoretycznie wtedy moge byc tak ze tylko 1 osoba dostaje 11 prezentów.
Moze tak : 47 bo 4 przezenty z gory przydzielone
8 maj 22:20
1551: Właśnie nie do końca jestem pewny co do treści zadania. Czy musimy rozdać każdemu chociaż 1
prezent oraz czy każdy prezent musi zostać rozdany czy np. może być sytuacja że każdy dostanie
po 1 i tyle.
8 maj 22:22
8 maj 22:23
Alky: Sory ja zle przeczytałem. Myslalem, że kazdy ma dostac co najmniej 1 prezent. Jak nie to
rozwionzanie Janka jest chyba dobre . Zakladamy, że nie sa rozróżnialne
8 maj 22:25
1551: "11 różnych prezentów?"
8 maj 22:35
Alky: Sorki
![](emots/2/jezyk1.gif)
No ale to nic nie zmienia.
Pierwszy przezent można dać na 4 sposoby
Drugi przezent można dać na 4 sposoby
Trzeci przezent można dać na 4 sposoby
.
.
.
.
.
.
Jedenasty przezent można dać na 4 sposoby
4*4*4*4*4*4*4*4*4*4*4=4
11
8 maj 22:43
1551: Hmm. Też wydaje mi się, że jest poprawnie, ale nie jestem pewny w 100%.
8 maj 23:09
Mila:
Jest dobrze.
8 maj 23:12
1551: Dziękuję wszystkim za pomoc
9 maj 00:10