parametr
Albus: Wyznacz wartość m dla którch równaie x2+(3−m2)|x|+m2+m−2=0 ma trzy pierwiastki
8 maj 21:32
Albus: Jak to wykonac?
9 maj 21:02
Metis: 1) Jeśli x≥0 mamy:
x
2 + (3−m
2)x + m
2 + m − 2 = 0
2) Dla x<0 :
x
2 − (3−m
2)x + m
2 + m − 2 = 0
... i licz
9 maj 21:04
Adamm: ma mieć 3 rozwiązania
|x|=a ma jedno rozwiązanie gdy a=0, nie ma gdy a<0, dwa gdy a>0
równanie x2+(3−m2)x+m2+m−2=0 może mieć 2, 1, lub 0 rozwiązań
jeśli nie ma rozwiązań, to równanie powyższe również
jeśli ma 1, to równanie powyższe co najwyżej 2
jeśli ma 2, to równanie powyższe może mieć 3 rozwiązania tylko wtedy gdy
jeśli z równania wyjdą nam |x|=a oraz |x|=b przy czym a=0, ale b>0
czyli szukasz takich rozwiązań żeby jedno z nich było zerem
podstaw x=0 do równania i otrzymasz możliwe m, potem prosto
9 maj 21:07