ostrosłup
Ala: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie a i kącie przy podstawie 60.
Wszystkie krawędzie boczne tworzą z wysokością ostrosłupa kąt 60. Oblicz promień kuli opisanej
na tym ostrosłupie.
8 maj 21:24
Ala: Ktoś pomoze
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
9 maj 21:17
Adamm: podstawa jest trójkątem równobocznym
h=a
√3/2
H=a/3
P
p=a
2√3/4
| 1 | |
V= |
| *[a2√3/4]*a/3 = a3√3/48 |
| 3 | |
9 maj 21:23
Ala: A jak policzyć promień tej kuli?
9 maj 21:25
Adamm: sorry, V=a3√3/36
9 maj 21:26
Ala: A czemu trzeba liczyc objetość?
9 maj 21:29
Adamm:
![rysunek](rys/132361.png)
ah, no tak
zapędziłem się, znowu
b=2a/3
ze wzoru Herona
P=5a
2√21/36
9 maj 21:31
Adamm: sprawdź czy dobrze policzyłem P oraz R, liczyłem na szybko
9 maj 21:35
Ala: A można by było obliczyć go z twierdzenia piagorasa
9 maj 21:39
Adamm: tak
9 maj 21:40
9 maj 22:08
Mila:
![rysunek](rys/132363.png)
a− dł. boku Δrównobocznego ABC
W ΔSOB:
ΔSBT− trójkąt prostokątny
===========
9 maj 22:32