Geometria
Artus: 1. Jedna z przekątnych rombu jest trzy razy dłuższa od drugiej. Jaką miarę ma kąt ostry tego
rombu? Wynik podaj z dokładnością do 1 stopnia.
2. Dwa punkty zaznaczono na pewnym okręgu i połączono je cięciwą o długości Na łuku oparty
jest kąt środkowy o mierze 120 stopni Jaką długość ma promień tego okręgu?
8 maj 21:14
Mila:
![rysunek](rys/132330.png)
|AC|=2x
|DB|=6x
x− wspólna miara
|OC|=x, |OD|=3x
W ΔDOC:
| x | | 1 | |
tgα= |
| = |
| ≈0,3333 odczytaj w tablicach ( koniecznie przećwicz) |
| 3x | | 3 | |
α≈18,4
o
2α≈37
o
8 maj 21:35
Artus: Ja tu nie wiem od czego zacząć, a rozwiązanie jest tak proste o.O dzięki wielkie. Wystarczyło
sobie narysować i opisać..
8 maj 21:49
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Naucz się odczytywać w tablicach.
8 maj 22:03