oblicz całkę
xyz: oblicz calkę ∫2x+6/2x2+3x+1 dx
obliczyłam i wyszło mi, że jest to równe 10 ln|x+1/2|−8ln|x+1|+ C natomiast w odpowiedziach
jest 5ln|x+1/2|−4ln|x+1|+C
mógłby ktoś to rozwiązac? bo nie wiem czy ja robię gdzieś błąd, czy jest po prostu zła
odpowiedź
8 maj 20:50
Janek191:
Masz zły wynik
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wystarczy obliczyć pochodną, by sprawdzić.
8 maj 21:11
xyz: tylko problem w tym, że nie mogę nigdzie tego błędu znaleźć
10 maj 13:35
Jerzy:
Pokaż jak liczysz .
10 maj 13:56
xyz: najpierw policzyłam deltę , wyszła 1
x1=−1 x2=−1/2
2x+6=A/(x+1)+B(x+1/2)
po wymnożeniu wyszło mi, że
2=A+B stad wyznaczylam, że B=2−A
6=1/2A+B
6=1/2A+2−A obie str *2
12=A−4−2A
A=−8
10 maj 14:09
Mila:
2x
2+3x+1=0
Δ=1
2*(x+3) | | x+3 | |
| = |
| = |
(2*(x+1)*(x+12) | | (x+1)*(x+12) | |
x+3 | | A | | B | |
| == |
| + |
| ⇔ |
(x+1)*(x+12) | | x+1 | | | |
| 1 | | 1 | | 5 | |
P=A*0+B* |
| , |
| *B= |
| ⇔B=5 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
x=−1
| 1 | | 1 | | 1 | |
P=A*(− |
| )+B*0=− |
| A, ⇔− |
| A=2⇔A=−4 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| x+3 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =5∫ |
| dx−4∫ |
| dx= |
| (x+1)*(x+12) | | x+12 | | x+1 | |
10 maj 16:07
xyz: racja, nie zauwazyłam , że w mianowniku jest 2x
2 , dziękuję
![emotka](emots/1/mruga.gif)
!
13 maj 15:20