trygonometria
Nad: Udowodnij, że sin10*cos20*cos40=1
8 maj 20:14
karty do gry: iloczyn trzech liczb z przedziału (0 , 1) nie może dać w wyniku 1.
8 maj 20:15
Nad: źle przepisałam: ten iloczyn ma się równać 1/8
8 maj 20:16
karty do gry: Pomnóż licznik i mianownik wyrażenia po lewej stronie przez 8cos10o a potem iteruj wzór na
sinus podwojonego kąta.
na koniec wystarczy zamienić sin80 na cos10.
8 maj 20:18
Adamm: sin10o*cos20o*cos40o=1/8 ⇔
2*2*2sin10ocos10ocos20o*cos40o=cos10o ⇔
sin80o=cos10o co jest prawdziwe ze wzorów redukcyjnych
8 maj 20:18
'Leszek: Mnozymy calosc i dzielimy prze 2*cos 10°
Wowczas w liczniku otrzymujemy wyrazenie : sin20°*cos20°*cos40°
Nastepnie mnozymy i dzielimy prze 2 i otrzymujemy : sin40°*cos40°
I kolejny raz mnozymy i dzielimy przez 2 i otrzymujemy sin80°
| | sin80° | | sin(90°−10°) | |
Czyli cale wyrazenie: |
| = |
| = 1/8 |
| | 8*cos10° | | 8*cos10° | |
8 maj 20:26