Zamiana na postać homogaficzną
losd: Witam,
Jaki jest prosty sposób na zamianę funkcji w postaci
Na postać homograficzną aby odczytać asymptoty.
8 maj 20:00
losd: up
8 maj 20:22
AiO: Zeby nie zmienic wartosci wyrazenia pomnoz licznik i mianownik przez 10
Potem mozesz podzielic licznik i mianownik pisemnie
Taki mi teraz przyszedl sposob do glowy
8 maj 20:23
losd: chyba to nie tak
8 maj 20:30
AiO: Dlaczego nie ?
Poza tym teraz dopiero zauwazylem . Nalezy wiedziec o czym sie pisze
| | ax+b | |
y= |
| to jest postac homograficzna |
| | cx+d | |
Ty chcesz doprowadzic do postaci kanonicznej
8 maj 20:34
Adamm: sposób
AiO jest całkowicie poprawny
wystarczy podzielić 40−6x przez 5−20x
| | r | |
jeśli resztę oznaczymy r, a wynik z dzielenia q, to dostaniemy q+ |
| |
| | 5−20x | |
co jest twoją żądaną formą
8 maj 20:34
losd: sorki za wprowadzenie w błąd.
a czy wyznaczając asymptoty musze sprawadzać do kanonicznej?
czy mogę z homograficznej odczytać?
8 maj 20:39
Adamm: jedną możesz odczytać z mianownika
to x=a gdzie a jest punktem którego nie ma w dziedzinie
drugą możesz policzyć przez granicę w + lub −
∞ (wiemy że ta funkcja będzie miała
obustronną, więc to bez znaczenia)
| | 4−3x/5 | |
limx→∞ |
| = 3/10 |
| | 1/2−2x | |
8 maj 20:44