Oblicz granicę.
Bednar: lim (√n2+2n−1−n)
8 maj 19:45
'Leszek: Pomnoz i podziel to wyrazenie przez (√n2 + 2n − 1 + n )
8 maj 20:39
Wiktoria: lim (√{n2+2n−1}−n)= lim [(√{n2+2n−1}−n) * (√{n2+2n−1}+n)] \ (√{n2+2n−1}+n) = lim
(n2+2n−1−n2) \ (√{n2+2n−1}+n) =
lim (2n−1)\(√{n2+2n−1}+n)
Dzielimy licznik i mianownik przez najwyższą potęgę n w mianowniku, czyli przez √n2 =n
lim (2n−1)\(√{n2+2n−1}+n) = lim (2−1\n)\ [( √{n2+2n−1}) \ √{n2} + 1 ] = (2−1\n)\ [√{1+2/n
−1/n2} +1] = 2/2 = 1
8 maj 21:11
Wiktoria: lim (√n2+2n−1−n)= lim [(√n2+2n−1−n) * (√n2+2n−1+n)] \ (√n2+2n−1+n) = lim
(n2+2n−1−n2) \ (√n2+2n−1+n) =
lim (2n−1)\(√n2+2n−1+n)
Dzielimy licznik i mianownik przez najwyższą potęgę n w mianowniku, czyli przez √n2 =n
lim (2n−1)\(√n2+2n−1+n) = lim (2−1\n)\ [( √n2+2n−1) \ √n2 + 1 ] = (2−1\n)\ [√1+2/n
−1/n2 +1] = 2/2 = 1
8 maj 21:16
Janek191:
Tak jest ładniej
| | n2 + 2n − 1 − n2 | | 2 n −1 | |
an = |
| = |
| |
| | √n2 + 2n − 1 + n | | √n2 + 2n −1 + n | |
Dzielimy licznik i mianownik przez n
więc
| | 2 − 0 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| = 1 |
| | √ 1 + 0 − 0 + 1 | | 2 | |
n→
∞
| | a2 − b2 | |
W takich zadaniach korzystamy z wzoru: a − b = |
| |
| | a + b | |
8 maj 21:17