Rozwiąż nierówność
c: Rozwiąż nierówność
Wyznaczam sobie q=2 i nie wiem co dalej bo |q|<1 −> q≠2.
8 maj 19:13
kochanus_niepospolitus:
Błąd:
q = 2
x ![](emots/2/wykrzyknik.gif)
4
x = (2
2)
x = (2
x)
2 = (2
x)*(2
x)
8 maj 19:15
kochanus_niepospolitus:
aby Lewa strona była skończona to musi zachodzić |q| < 1
8 maj 19:16
c: No dobra jednak nie mam pojęcia
wyznaczyłem 2
x<1
2
x>−1 2
x∊(−1, 1)
2
x=t
t≠1
t>0
2t
2+t−1≤0
Δ=9
√Δ=3
t
1=−2
t
2=1
8 maj 19:46
Adamm: −1<2x<1
2x<1 (2x jest zawsze dodatnie)
2x<20
x<0
8 maj 19:47
c: Drugi warunek dalej mi nie wychodzi, finalna odpowiedź powinna wyglądać tak: x∊(−∞, 1>
8 maj 19:57
Adamm: jak powiedział kochanus, q=2x więc
|2x|=2x<1 skąd x<0
więc twoja finalna odpowiedź jest zła
zresztą, podstaw sobie x=1
zobaczysz że po lewej masz szereg 2+4+8+... który jest rozbieżny (no chyba że wierzysz w jakieś
1+2+3+...=−1/12)
8 maj 20:06
c: x∊(−
∞, −1> nawet przepisać nie potrafie
8 maj 20:07
Adamm: teraz lepiej
masz
ponieważ z założenia 0<1−2
x to mamy
1≤1−2
x
2
x≤2
1
2
x≤0
czyli brak rozwiązań
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
widocznie coś jeszcze źle przepisałeś w treści
8 maj 20:11
Adamm: 2x≤21 pomiń
zapomniałem usunąć
8 maj 20:12