Oblicz granice ciagu
123: Oblicz granice ciagu
| 1+23+45+...+(22n−21) | |
lim(n→∞) (( |
| )2 |
| 1+5/3+7/3+...(2/3n+1/3) | |
8 maj 19:08
kochanus_niepospolitus:
w liczniku i w mianowniku mas skończone sumy ciągów arytmetycznych ... wzór i obliczasz te sumy
8 maj 19:10
123: tylko że wychodzi mi n=0 w liczniku wiec nie wiem co mam dalej zrobic
8 maj 19:13
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz
8 maj 19:14
123: 22n−21=1+(n−1)*22
22n−21=22n−21
8 maj 19:16
kochanus_niepospolitus:
no i
![](emots/2/pytajnik.gif)
nie widzę tutaj liczenia S
n = .....
8 maj 19:18
kochanus_niepospolitus:
| pierwszy element + ostatni element | |
Sn = |
| *'liczba elementów' |
| 2 | |
8 maj 19:18
123: chciałam najpierw obliczyć liczbę elementów ze wzoru an=a1+(n−1)*r
8 maj 19:21
kochanus_niepospolitus:
no dobrze ... i policzyłaś ile jest elementów?
bo zapis 22n−21 = 22n−21 z pewnością nie jest policzeniem ile masz elementów
8 maj 19:35