matematykaszkolna.pl
Nie ma glupich pytan... :) be: Witam, mam pytanie.. Nie wiem czy coś istnieje takiego, ale macie jakieś "strategie" co do matury rozszerzonej? Czasu niby sporo, ale w przeliczeniu na zadanie wychodzi coś 12 minut, wiec na wymagające zadania nie tak dużo. Wiadomo, zamknięte za 1 punkt nie rowne zadaniu za 6 punktów.. Ale czasu dużo nie jest. Jakieś wskazówki od strony technicznej?
8 maj 18:57
Adamm: weź papier toaletowy
8 maj 18:59
be: ?
8 maj 19:01
Omikron: Idź po kolei, pomyśl chwilę nad każdym zadaniem (czyli zapisz dane i zastanów się czy wiesz jak je rozwiązać), jeżeli zupełnie nie masz pomysłu to idź dalej, wrócisz do tego zadania jak starczy Ci czasu. Ewentualnie możesz zacząć od ostatniego zadania, bo to będzie na pewno optymalizacyjne. Mnóstwo punktów, a raczej schematyczne rozwiązanie.
8 maj 19:01
be: Miałem zamiar po zamkniętych iść do ostatniego emotka Wiec jak tak mówisz to chyba nie głupie. Jak będzie dowód w planimetri to tylko rzucę okiem i pewnie wrócę jak starczy czasu
8 maj 19:04
Omikron: Boisz się dowodu w planimetrii? Przecież treść zadania wymagająca dowodu właśnie ułatwia! Dostajesz gotową odpowiedź, jeżeli Ci wyjdzie to wiesz czy dobrze czy nie. Np. Zadanie na dowodzenie: Udowodnij, że stosunek boków wynosi 4/3 Zadanie na obliczenie: Oblicz stosunek boków. To pierwsze nie wymaga już od Ciebie sprawdzania po rozwiązaniu zadania.
8 maj 19:10
be: Boję się, bo nigdy mi nie szło, a to ze zrobiłem ten śmieszny dowód na podstawie nic nie tłumaczy. emotka
8 maj 19:19
Omikron: No dobrze, ale czym różni się rozwiązywanie takiego zadania z dowodzeniem od obliczeniowego? Musisz zapisać założenie i tezę, co jest bardzo łatwe i na końcu dopisać "co kończy dowód", "co było do udowodnienia", czy jakąś inną formułkę. A dodatkowo masz podany wynik.
8 maj 19:21
Omikron: Tak więc nie bój się dowodów w planimetrii. A jak nie masz zupełnie pomysłu, to zapewne trzeba dorysować jakiś odcinek, tak jak rok temu emotka
8 maj 19:22
Demon: Mam nadzieje, że jutro będzie rzeź jak w zeszłym roku hehe
8 maj 19:22
be: Ale co było trudnego w zeszłym roku oprócz tego ciagu i właśnie dowodu w planimetri?
8 maj 19:23
WITT: Adamm ,jestes prymitywny ! ! ! !
8 maj 19:23
Demon: Geometria analityczna to łatwa była w zeszłym roku?
8 maj 19:24
Demon: No to kolego jak tamta maturka Ci nie sprawiła problemu to nie masz się o co martwić emotka
8 maj 19:24
be: Stracil bym dużo punktów ale jako rzeź to przyszły mi na myśl jakieś abstrakcyjne zadania
8 maj 19:26
AiO: Nie przejmuj sie . Co roku pisza ze ich matura byla najciezsza .
8 maj 19:29
be: Akurat to się chyba bierze ze stresu, ewentualnie jak nie stres to jak się pisze mature to zawsze jest inaczej. emotka Przychodzisz do domu i w pamięci robisz zadanie, które nie mogłeś rozwiązać na maturze. I to chyba stąd się bierze
8 maj 19:32
Omikron: To wynika zapewne z tego, że czym innym jest przerabianie matur z zeszłych lat w domu, a czym innym pisanie swojej. Stres powoduje, że wydaje się trudniejsza niż w rzeczywistości.
Omikron: Dokładnie, tak jak be napisał emotka
Omikron: Co nie zmienia faktu, że CKE kilka lat temu powiedziało, że zamierzają z roku na rok zwiększać poziom rozszerzenia z matematyki. Czy rzeczywiście to robi, to już każdy musi ocenić sam.
8 maj 19:34
Adamm: WITT, to nie ja jestem prymitywny, to publika jeszcze nie dorosła
8 maj 19:36
be: Chociaż się nie stresuje to i tak będzie się inaczej pisalo i jestem tego świadomy i nastawiony na to Stresa miałem dzien przed polskim i podstawą z matmy. Teraz juz pełen luz, taki ze wczoraj mi się przypomniało o 19 ze przecież jutro matura z anglika
8 maj 19:37
Omikron: Najlepsze co możesz teraz zrobić to się wyspać, możliwe, że poprawi to Twój wynik.
8 maj 19:38
be: Adamm papier to chyba jedynie żeby podłożyć pod nogę stołu jak się będzie chybotać
8 maj 19:39
Adamm: matura z angielskiego to akurat była najłatwiejsza dla kogoś kto potrafi choć trochę z angielskiego
8 maj 19:39
be: Z angielskiego mieć poniżej 140% to chyba trzeba żyć w piwnicy
8 maj 19:40
Adamm: 140%?
8 maj 19:40
Adamm: niektórzy nie są za bardzo "języczni", i nie znają nawet podstaw to jest fakt dlatego napisałem że nie każdy potrafi na ten niż 30% napisać
8 maj 19:42
Adamm: chociaż dziwne że takie osoby zdają do 3 klas
8 maj 19:45
Omikron: Mi się wydaje niemożliwe, żeby ktokolwiek nie zdał podstawy z angielskiego na 30%. Przecież angielski jest w szkole obowiązkowy przez te wszystkie lata. A jednak, zapewne się tacy trafiają...
8 maj 19:47
be: W 3 klasie tłumaczyłem, że jak jest I to jest am a jak You to are i zawsze tak jest. Ale dzis pisał i chyba zdał w sumie nie ma się co śmiać, tak mi sie przypomniało tylko
8 maj 19:47
Demon: Nie przejmujcie się i tak jest niż także jak napiszecie na "przyzwoitym" poziomie to i tak się dostaniecie tam gdzie chcecie emotka A odnośnie zeszłorocznej to nie tylko matura wydaje się ciężka dla rocznika który ją pisał warto porównać wykresy wyników na cke z lat poprzednich i 2016 jest mega różnica w wynikach
8 maj 19:52
be: Może i racja. emotka Jak coś to biorę jutro telefon na mature i zrobie Wam streama z matury i ocenicie
8 maj 20:03
Demon: Obawiam się że może się to nie spodobać komisji
8 maj 20:05
Omikron: Ale przynajmniej dowiemy się szybko jakie zadania są emotka
8 maj 20:08